0

Vaaleilla on aina merkitystä

Seurakunnissa valmistaudutaan marraskuun vaaleihin nyt täyttä häkää. Haminan seurakunnassa vaaleihin lähdetään 74 ehdokkaan voimin, kun neljä vuotta sitten ehdokkaita oli yhdeksän enemmän. Haminassa kirkkovaltuustoon valitaan kuitenkin nyt 27 jäsentä, kun viimeksi jäseniä valittiin 33. Pudotus johtuu väkiluvun pienentymisestä.
Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi 17. syyskuuta. Vaalit pidetään 18 marraskuuta, joten vaalityöhön on aikaa vielä hyvin. Haminan seurakunnassa ehdokasasetteluun ollaan eri ryhmittymissä sangen tyytyväisiä. Erityisen tyytyväisiä on syytä olla Kaakonkulmalla, sillä kappeliseurakunnista ehdolle lähtee nyt yhtä monta ehdokasta kuin neljä vuotta sitten. Vaikka poisjääviä on mukana muutama, tilalle on löydetty niin sanotusti uutta verta.
Kappeliseurakuntia edustaville Virolahdelle ja Miehikkälälle onkin tärkeätä turvata äänensä kuuluminen kirkkovaltuustossa. Tähän asti siinä on onnistuttu erinomaisesti sen jälkeen, kun seurakunnat yhdistyivät vuoden 2011 alussa. Kaksissa viime vaaleissa ehdokkaita on saatu hyvin läpi ja se on samalla merkinnyt sitä, että kappeleiden ääni on kuulunut yhteisessä seurakunnassa.
Tuleva kirkkovaltuusto joutuu painimaan samojen asioiden kanssa kuin edeltäjänsäkin. Talous on tiukka ja väki vähenee niin paikkakunnilta kuin kirkostakin. Jaettavana on lähinnä niukkuutta. Siinä tilanteessa edunvalvonnan merkitys korostuu ja siksi Haminan tulevaan kirkkovaltuustoon on syytä äänestää mahdollisimman moni kappeliseurakunnan oma ehdokas.
On valitettavaa, että nuoria ihmisiä ei vaaleihin juurikaan saatu ehdokkaiksi. Se näyttää olevan tämän päivän trendi.