0

Alueraati yrittää estää Ylämaa-talon myynnin

YLÄMAAN ALUERAATI yrittää vielä estää Lappeenrannan kaupungin aikeet myydä Ylämaa-talo. Alueraati esittää, että talon toimintaa jatketaan ennallaan.
Ylämaa-talo oli jo kesäkuussa myytävänä huutokaupat.com -sivustolla. Etelä-Karjalan Osuuspankki, Lappeenrannan kaupunki ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala myivät yhdessä omistamiaan kiinteistön osakkeita.
Lappeenrannan kaupunki ei tuolloin hyväksynyt tehtyä ostotarjousta, joten metsänhoitoyhdistys ja pankki tekivät yhdessä oman päätöksen ja myivät omat osakkeensa.
Kaupunki on kuitenkin jatkanut myynnin suunnittelua. Ylämaa-talon myyntimateriaali on jälleen valmiina ja kaupungilla on valmius laittaa kohde uudelleen nettimyyntiin.
Lappeenrannan kaupunki on tehnyt linjauksen, jonka mukaan Ylämaa-taloa ei enää kunnosteta. Rakennus on niin sanotussa D-salkussa, joka tarkoittaa sitä, että kohteessa tehdään vain perusylläpito. Kaupungin mukaan vuonna 1964 rakennettu Ylämaa-talo on peruskorjauksen tarpeessa.

Ylämaalla talon kauppaamisesta ollaan varsin toista mieltä. Sitä pidetään tärkeänä kokoontumispaikkana ylämaalaisille toimijoille ja yhdistyksille. Ylämaa-talolta on annettu tiloja vastikkeetta alueen yhdistysten käyttöön.
Ylämaa-talon tiloissa toimivat Ylämaan Pyrkijät, SPR:n Ylämaan osasto, Eläkeliiton Ylämaan yhdistys ja MLL:n Ylämaan yhdistys sekä Ylämaan Kotiseutuyhdistys. Siellä on myös maksava vuokralainen. Ylämaa-talolla järjestetään myös nuorille ohjelmaa ja nuorisotilan tyyppistä toimintaa. Eri yhdistysten käyttämät huoneet ovat tarvittaessa myös muussa käytössä kuin pelkästään yhdistysten toiminnan pyörittämisessä.
Talo on keskeinen paikka ja helposti saavutettavissa sekä ainoa esteetön tämän tyyppinen kokouspaikka Ylämaalla. Ylämaan urheilu -ja nuorisotalo ei ole esteetön sisäänkäynnin osalta.

Alueraati muistuttaa, että yksi ehdottaman tärkeä turvallisuuteen liittyvä asia on se, että Ylämaa-talolla säilytetään kaikki SPR:n Ylämaan yhdistyksen tavarat koottuna yhteen ja helposti saataville.
Jos SPR:n tavarat joudutaan jälleen ottamaan paikallisten toimijoiden ”omiin nurkkiin”, niin se aiheuttaa turvallisuuden ja nopean toiminnan näkökulmasta kohtuuttoman viiveen hälytyksen tullessa.
Ylämaa-taloa käyttää myös hyödykseen viikoittain Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kiertävä liikkuva vastaanotto Mallu-auto sekä liikkuva laboratorio Malla-auto, joista ylämaalaiset saavat ne ainoat jäljellä olevat terveydenhoitoa koskevat palvelunsa. Kaikki muut sosiaali- ja terveyspalvelut on keskitetty Eksoten Lappeenrannan toimipisteisiin.
Autot käyttävät Ylämaa-talon sähköä ja nettiverkkoa sekä aulan odotustilaa. Näistä palveluista Eksote maksaa. Odotustila on asiakkaille tärkeä, huomioon ottaen Suomen säätilat ja ikääntyneiden ja sairastuneiden tarve odotustilan penkeille. Sisätiloissa on järjestetty myös esimerkiksi influenssarokotuksia. Ylämaa-talo on siis kaikin puolin toimiva tila myös Eksoten käyttöön.

Kaupungin strategiassa peräänkuulutetaan niin sanottua kolmatta sektoria yhteisiin talkoisiin etenkin Sykettä ja Säpinää -ohjelmien kautta. Se on hieman hankalaa, jos ei ole tiloja missä toimia.
Tilanne Lappeenrannan keskustassa on hieman erilainen, tiloja kun on useampikin tarjolla. Ylämaalla on vain yksi ainoa kiinteistö, jossa on asianmukaiset kokoushuoneet.
Ylämaan urheilu- ja nuorisotalolla on hyvät tilat tapahtumien, juhlien ja urheiluharrastusten toteuttamiseen, mutta varsinaisia kokoustiloja siellä ei ole, puhumattakaan toimintatiloista paikallisille yhdistyksille, jotka toimivat vapaaehtoisvoimin.
Alueraadin mukaan taloon ei tarvita peruskorjausta, vaan tilat ovat toimivat nykyiselläkin ylläpidolla.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä