0

Cursor suunnittelemaan laajakaistaverkkoa – kustannukset kiinteistöä kohti arviolta 1100-2500 euroa

Kehittämisyhtiö Cursor Oy käynnistää nopean laajakaistaverkon suunnittelun Pyhtään, Haminan, Virolahden ja Miehikkälän kunnissa, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.
Cursorin tekemissä selvityksissä nopean laajakaistaverkon puuttuminen on todettu digitalisaation toteutumisen yhdeksi merkittävimmistä esteistä Kotkan-Haminan seudulla. Selvitykset on toteutettu Digitaalisen tuotannon uudistaminen -hankkeessa.
Hankkeen tarjoamia mahdollisuuksia esiteltiin alueen kuntapäättäjille seutuvaliokunnassa elokuussa. Kiinnostuksensa hankkeen toteutukseen ilmaisivat Pyhtään, Haminan, Virolahden ja Miehikkälän kuntien edustajat. Kiireellisimpänä toimenpiteenä hankkeen käynnistämisessä katsottiin olevan kattavan esisuunnitelman tekeminen rakennuskustannusten arvioimiseksi.
Cursor aloitti esisuunnittelun nopean laajakaistaverkon rakentamisesta Etelä-Kymenlaaksossa. Suunnittelun tavoitteena on hakea Viestintävirastolta Nopea laajakaista -hankkeen puitteissa myönnettävää tukea verkon rakentamiselle, sekä avustaa Kymenlaakson Liiton käynnistämää kilpailutusta verkon toteuttamisesta. Tukihakemus tulee toimittaa Viestintävirastolle vuoden loppuun mennessä.

Nopea laajakaistaliittymä rahoitetaan siten, että valtio kustantaa 33 prosenttia kustannuksista, kunta saman verran ja liittymän tilaava asiakas loput. Hankkeen täysimittainen toteutuminen mahdollistaisi yhteensä jopa noin 10 miljoonan euron tukipaketin kuituverkon rakentamiseen.
Etelä-Kymenlaaksossa kuituverkon suunnittelualueen piiriin kuluu noin 13 000 asuin-, vapaa-ajan- ja yrityskiinteistöä. Arvioiden mukaan kuituliittymä tulee maksamaan kuluttajille ja yrityksille arviolta 1100-2 500 euroa. Liittymän lopulliseen hintaan vaikuttaa kuinka moni kiinteistö liittyy verkkoon, jolloin runkoverkon rakentamiskustannukset jakautuvat useammalla tilaajalle.
Kiinteistöjen omistajille lähetetään lähiviikkoina kirje, jossa pyydetään vastausta kiinnostuksesta kuituliittymää kohtaan. Vastaus ei ole tässä vaiheessa sitova, mutta tiedolla on merkittävää hyötyä verkon suunnitteluvaiheessa.

2 kommenttia aiheesta “Cursor suunnittelemaan laajakaistaverkkoa – kustannukset kiinteistöä kohti arviolta 1100-2500 euroa

 • 9.10.2018 at 10:13
  Permalink

  Elisan 4G-mobiililaajakaista toimii hyvin myös Kaakonkulmalla ja maksaa 16,10 EUR/kk. Mitähän etuja 5G-valokuitu toisi? IoT-vempeleitä ei taida monessä mökissä (ainakaan vielä) olla. Kun kiinnostusta kysytään, pitäisi myös kertoa, mitä konkreettista sillä 5G-valokuidulla saa.

  • 10.10.2018 at 13:21
   Permalink

   Pientä koirjausta. 5G on mobiilidataa siirtävä uusimman sukupolven verkko jonka nopeus on noin kymmenkertainen 4G verkkoon nähden, mutta verkon siirtokykyyn vaikuttaa se kuinka paljon verkkoon on laitteita kytkettynä. Tukiasemien väliseen datan siirtoon tarvitaan edelleen kuitua ja nyt pallotellaan sen kuidun kustannusten maksajaa ja pyritään tarkoituksellisesti kerrotaan osatotuuksia. Samalla kun verkkojen nopeudet kasvavat kasvaa myös appsien tarvitsema kapasiteetti ja esineiden internet moninkertaistaa liikkuvan datan määrän, joten kaikkia mahdollisia keinoja kyllä tarvitaan millä selvitään räjähdysmäisestä datan lisääntymisestä. Koska ns isoa kuvaa ei juuri kukaan näytä hallitsevan on alalle tunkemassa kaikenlaista onnen onkiaa kokeilemaan missä olisi lompakko avoimena.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Muuttaako valoisa aika unirytmiäsi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä