0

Sikarutosta tulisi paljon harmia

Jos afrikkalainen sikarutto pääsee Suomeen, siitä seuraa paitsi suuria taloudellisia menetyksiä myös muuta harmia. Rutto pysäyttäisi muun muassa alueellisesti kaiken metsästyksen.
Suomen Sikayrittäjät ry ja Metsästäjäliiton Kymen piiri järjestivät viime viikolla Harjussa laajan ja monipuolisen seminaarin, jossa käytiin läpi afrikkalaisen sikaruton ajankohtaiset kuulumiset. Tilannehan on sellainen, että tänä vuonna tautia on löydetty Belgiasta, mikä on selvästi läntisin taudin esiintymisalue. Tieto on huolestuttava, sillä lähellä sijaitsevat Saksa ja Ranska ovat nyt vaaravyöhykkeessä. Myös Tanskassa ollaan varsin huolissaan, sillä sianlihan suurtuottajamaana taudin leviäminen sinne olisi kova taloudellinen isku.
Huoli elää edelleen myös Suomessa. Toistaiseksi rutolta on vältytty, mutta kuten Belgian tapaus osoittaa, tauti voi kantautua maahan itäeurooppalaisen rekkamiehen eväiden mukana. Sikarutto on tauti, joka kestää muun muassa kuumennusta. Sianlihaa sisältävä metvurstisämpylä voi siis olla vaarallisempi kuin rajan takaa köpöttelevä sika itse.
Suomessa pyritään kaikin tavoin estämään taudin tuleminen maahan. Jos niin kävisi, vaaravyöhykkeessä olisivat ennen muuta siantuottajatilat. Kysymys voi pahimmillaan olla satojen miljoonien eurojen menetyksestä.
Mutta kirpaisisi se muutenkin. Vaalimaalta löydetty tartunnan saanut kuollut sika pysäyttäisi rajatulla alueella metsästyksen siihen paikkaan. Rajatun alueen suuruutta ja kestoa kukaan ei vielä tiedä.

Kommentteja aiheesta “Sikarutosta tulisi paljon harmia

  • 12.10.2018 at 10:34
    Permalink

    Metwurstisämpylän metwursti on kypsytetty matalassa lämpötilassa, siksi sikarutto ei tuhoudu siitä, vaan voi säilyä kuukausia, jopa vuoden. Korkeissa kypsennyslämmöissä (yli 70 asteessa yli puolituntia ja sitä kuumemmat) tuhoutuu hyvin. Eikä muuten tartu ihmiseen. Toistaiseksi.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Muuttaako valoisa aika unirytmiäsi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä