0

Satuviikolla juhlitaan Topeliusta, kirjailijan syntymästä 200 vuotta

ENSI VIIKOLLA vietettävä satuviikko tarjoaa kaakonkulmalaisille lapsille ja perheille monipuolisen kattauksen erilaisia satuja ja erilaisia tapoja esittää satuja.
Viikon ohjelmassa on huomioitu myös Zachris Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlavuosi.
– Haluamme Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi tuoda esille suomalaista kulttuuria kouluissa, vapaa-aikapalvelupäällikkö Sari Rasi kertoo.
Porvoolainen Nukketeatteri Ofelia vierailee kaikissa alakouluissa esittämässä 1.–3.-luokkalaisille Topeliuksen sadun Pariisilaishattu. Ensimmäiset esitykset olivat jo tällä viikolla ja loput ensi viikon torstaina.
Satuviikolla julkaistaan myös valtakunnallinen, digitaalisesti toteutettu Topelius-työpaja koulujen käyttöön. Kulttuurituottaja Satu Liikkanen on työryhmänsä kanssa rakentanut valmiin työpajapaketin, jota opettajat voivat hyödyntää satuviikon aikana tai myöhemmin.
– Topelius-työpajan toteuttamiseen on saatu avustusta Kymenlaakson rahastolta. Kouluille se on täysin ilmainen ja käytettävissä peda.net-sivuston kautta, Liikkanen selvittää.

Alle kouluikäisille satuviikolla on tarjolla erilainen, luonnon ihmeistä kertova sanaton satu varjoteatterin ja musiikin keinoin. Aidantakainen Atlas -nimisen esityksen tekijä on turkulainen nukketeatteri- ja kuvataiteilija Anna Uschanov.
Satua esitetään Virojoen Rajasalissa ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona, molempina päivinä on kaksi näytöstä.
Sari Rasi muistuttaa, että esitykset ovat avoimia kaikille.
– Lapset, jotka eivät ole päivähoidossa, voivat tulla katsomaan esitystä vanhempien tai isovanhempien kanssa.

Virolahden kirjastossa on koko lokakuun ajan esillä taidenäyttely Metsänpeitto, jossa on esillä Suur-Miehikkälän ja Virojoen koulun kehyskudontatöitä. Työt on askarreltu heinistä ja muista luonnonmateriaaleista osana koululaisten Kulttuuripolku-koulutusta.
Lisäksi Virojoen ja Miehikkälän kirjastoissa järjestetään maanantaina useita satutunteja, joissa satukirjojen kuvat heijastetaan valkokankaalle.
– Satutädin lukeman kirjan kuvat näkyvät kuuntelijoille valkokankaalta isompina kuin ne näkyisivät pelkästään kirjaa katsomalla. Virolahdella näitä on järjestetty ennenkin, mutta nyt valkokankaan käyttö onnistuu myös Miehikkälän kirjastossa, Liikkanen kertoo.

Satuviikko huipentuu ensi viikon torstaina koko perheen Satukarnevaaleihin Virojoen alakoululla. Karnevaalit alkavat kello 17.30 vapaamuotoisella toiminnalla. Tarjolla on muun muassa kilpailuja, ongintaa, kasvomaalausta, buffetti ja lelukirppis.
Kello 18 alkaa ohjelma, jossa esiintyy muun muassa taikuri Aatu Itkonen sekä yllätysvieraina perinteisiä satujen sankareita. Tapahtuman päätteeksi on vielä disco.
Karnevaaleihin osallistuvat myös nukketeatteritaiteilija Iida Vanttajan luomat oudot satueläimet, joita voi bongata Virojoen kylältä jo ennen karnevaalien alkua.
Fauna Humana -katuteatteriryhmän kulkue vaeltelee kylällä kello 16–17, säästä riippuen kaduilla tai sisätiloissa muun muassa S-marketissa.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä