0

Zsar Outlet Villagen työmaalla loppukirin aika, keskuksessa avautuu 35-40 liikettä 29. marraskuuta

ZSAR OUTLETKYLÄN rakennustyömaalla Vaalimaalla on meneillään melkoinen hulina.
Siinä missä toiset rakennukset saavat julkisivuunsa jo viimeisiä rappauksia, toisella puolella kylää nostellaan vielä kattohirsiä paikalleen.
Liikekeskuksen avajaisiin on aikaa huominen mukaan lukien 49 päivää.
Zsar Oy:n toimitusjohtaja Sami Vainiomäki on kuitenkin luottavaisin mielin.
– Tottakai me tiedettiinkin, että kiire tulee lopussa, mutta kyllä avajaispäivänä kaikki on valmiina. Niin urakoitsijat ainakin lupaavat, hän toteaa.

Tällä hetkellä liikekylään tulevista brändeistä neljä tai viisi on jo päässyt aloittamaan liiketilojensa sisustamisen.
Tässä vaiheessa se tarkoittaa lähinnä seinälevyjen ja hyllyjen asentamista.
– Brändejä tulee koko ajan lisää, mutta marraskuussa siellä on jo täysi tohina päällä, kun loputkin tulevat valmistelemaan liikkeitään.
Vainiomäen mukaan Zsar Outletkylässä avaa ovensa avajaispäivänä 35-40 liikettä. Se tarkoittaa sellaista 60-65 prosentin varausastetta.
– Se on ihan normaalia. Jotkut haluavat katsoa vielä, että kylä varmasti avataan ja he tulevat sinne myöhemmin talven aikana, hän kertoo.

Liikkeet tekevät yhä rekrytointejaan. Vielä kesällä haku uusiin työpaikkoihin näytti jossain määrin nihkeältä, mutta tahti on kiihtynyt.
– Sana on levinnyt ja hakemuksia on tullut nyt paremmin. Tässä täytyy muistaa, että liikkeitä kylään tulee myöhemminkin ja sitä kautta avautuu lisää uusia työpaikkoja. Jotkut hakijoista ovat hakeneet jonnekin tiettyihin liikkeisiin, eikä heitä ehkä ole valittu, mutta se ei tarkoita, etteikö kannattaisi hakea muita työpaikkoja, Vainiomäki muistuttaa.

Zsarin työmaalla ahertaa tällä hetkellä päivittäin 80-100 rakentajaa erilaisissa tehtävissä. Yhtiön tekninen päällikkö Heikki Rongas sanoo, että kuhina kiihtyy loppua kohti.
– Kun kaikkien brändien sisustajat tulevat paikalle valmistelemaan liikkeitään, silloin täällä on porukkaa tosi paljon.
Työmaalla vietettiin viime viikon tiistaina harjannostajaisia, mikä tarkoittaa sitä, että loppusuora alkaa olla näköpiirissä.
– Työthän etenevät niin, että teräsrungon pystyttämisen jälkeen katto ja seinät valmistuvat hyvin nopeasti. Julkisivun viimeisteleminen on taas hitaampaa työtä, Rongas kertoo.
Osan kylän liikkeistä viimeistelevät suomalaiset, mutta loppuvaiheessa alueella liikkuu myös paljon kansainvälisiä toimijoita.
– Kyllä siellä Eurooppa tulee olemaan hyvin edustettuna. Muun muassa Italiasta on tulossa väkeä laittamaan omia brändejään kuntoon.
Monet brändit ovat halunneet isompia liiketiloja, jolloin ne ovat yhdistäneet kaksi tai jopa kolmekin vierekkäistä tilaa omaan käyttöönsä.

Zsarin liikkeiden julkisivut ovatkin varmasti matkailijoiden ihmettelyn kohde. Kylän arkkitehtuurissa on haettu vaikutteita muun muassa Pietarista.
Julkisivujen rakentajana toimii Gerda A Oy, joka on restauroinut muun muassa 1800-luvulla rakennettujen kiinteistöjen julkisivuja Helsingissä.
Julkisivun seinien ja pilareiden taakse kätkeytyy teräsrunko, polyuretaanitäytteinen peltielementti ja puukoolaus, jonka pinnalle on asennettu rappauslevytys ja kivipinnoite.
– Se on jäljittelyä kivitaloista, mutta lämmöneristys saadaan aikaiseksi ohuemmalla materiaalilla, Heikki Rongas sanoo.
Erillisiä rakennuksia kylään nousee ensimmäisessä vaiheessa 13. Ne limittyvät kaarevan kävelykadun varrelle. Kävelykadusta tulee lämmitettävä.
– Kävelykadun kivetyksen alle asennetaan lämmitysputkisto, joka hyödyntää maalämpöpiiriä. Idea on sama, kuin esimerkiksi Kouvolan kävelykadulla. Katu pysyy pääosin sulana, mutta ehkä pahimmilla tuiskuilla sitä joudutaan puhdistamaan, eli kyllä sinne käsityötäkin jää.
Yksi erikoisuus kylässä tulee olemaan pyöreä aukio, jolle löytyy ajastaan paljonkin käyttöä.
– Sinne tulee muun muassa erilaisia teemoitettuja tapahtumia. On muistettava, että suomalaisilla, venäläisillä ja kiinalaisilla on kaikilla omat erikoisuutensa, joita täällä voidaan tuoda esille.

Zsar Outlet Village avaa ovensa 29. marraskuuta. Kysymyksessä on outletkylän ensimmäinen vaihe. Tavoitteena on, että kylään rakennetaan myös toinen vaihe, jonka toteutumisesta tehdään tarkemmat suunnitelmat myöhemmin.

Ensimmäisessä vaiheessa liikekeskus käsittää noin 12 000 neliön liiketilat ja toisen vaiheen jälkeen noin 20 000 neliötä. Ensimmäisen vaiheen kustannukset liikkuvat noin 40 miljoonan euron tietämissä.
Uusia työpaikkoja marraskuun lopulla avautuvaan liikekylään tulee arviolta 350-400. Jos toinen vaihe toteutuu, määrä kasvaa huomattavasti.

JUKKA KINNUNEN

2 kommenttia aiheesta “Zsar Outlet Villagen työmaalla loppukirin aika, keskuksessa avautuu 35-40 liikettä 29. marraskuuta

 • 13.10.2018 at 13:52
  Permalink

  Montakohan liikettä sitten todellisuudessa aukeaa ? Lehdessä olevassa jutussa luetellaan parikymmentä brändiä ja toisessa kohtaa lukee 35-40 liikettä. Jokainen brändi siis avaa keskimäärin kaksi liikettä, niinkö ? Aiemmin syksyllä kerrottiin että vuokrausaste oli jo 75-80% ja kysyntä liikepaikoista niin kova ettei kaikkia halukkaita edes voida ottaa kun eivät sovi Zsarin imagoon. Luvut laskee kaiken aikaa. Nyt puhutaan n. 60% vuokrausasteesta enää. Mikähän mahtaa olla oikea luku ?

  • 16.10.2018 at 20:38
   Permalink

   Oikea luku näkyy avajaispäivänä. Ja luvut kasvaa tai laskee ensi vuonna.
   Rekrytointi kyllä vaikuttaa aika avuttomalta ja tehottomalta. Siitä toivottavasti tulee huutia Protemille jonka käsissä suurin osa rekrytointia ja homma saadaan sen jälkeen liikkeelle.
   Odotan itse henkilökohtaisesti ilolla kahden uuden ruokapaikan avausta.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko politiikan käänteet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä