0

Remonttihuijarit höynäyttävät vanhuksia, uusia tapauksia tulee ilmi kuukausittain

KIERTÄVIEN remonttihuijareiden touhut puhuttivat Rajasalissa Virolahden vanhusneuvoston järjestämässä tilaisuudessa, jonka aiheena oli ikääntyvien asuntojen korjausneuvonta.
Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvoja Pekka Hulkkonen huokaili, että huijauksen kohteeksi joutuneita vanhuksia tulee korjausneuvojan tietoon jo kuukausittain.
– Todellisia lukuja voi vain arvailla, kun monet varmaan kärsivät vahingon nahoissaan, eivätkä kehtaa paljastaa joutuneensa huijatuksi.

Remonttihuijareiden tavoitteena on myydä vanhuksille ylihintaisia ja jopa täysin tarpeettomia remontteja. Hulkkosen mukaan kyseessä on täysin ammattimaisesti johdettu toiminta, jolla yritykset ansaitsevat Suomessakin satoja miljoonia euroja.
– Tuntuu siltä, että mikään ei ole niille liikaa. Iäkkäitä ihmisiä höynäytetään kaikilla mahdollisilla keinoilla.
Tyypillisimmillään remonttihuijarit tarjoavat jotain ilmaista kartoitusta tai tutkimusta, ja sen tuloksena väittävät remontin olevan välttämätöntä.
– Tehtäväänsä koulutettu myyntitykki saa puhuttua ylihintaisen remonttisopimuksen, johon vanhus höynäytetään pistämään nimensä. Ja remonttimiehet ilmestyvät paikalle heti seuraavana aamuna, ettei vanhus vaan ehdi perua sopimusta tai kertoa lapsille, Hulkkonen kuvaili juonta.

Korjausneuvoja varoitti, että ketään tuntematonta ei missään tapauksessa saa päästää kotiinsa, vaikka hän tyrkyttäisi mitä tahansa ilmaista tutkimusta.
– Sen jälkeen niistä ei pääse eroon. Olen kuullut, että jossain tapauksessa vanhusta on väsytetty jopa kuusi tuntia, jonka jälkeen häneltä on saatu nimi sopimukseen.
Härskeimmillään huijarit pyrkivät esiintymään esimerkiksi sähköyhtiön asentajina, jotka haluavat testata sähköjen toimivuutta.
– Testin jälkeen väitetään, että kaikki johdot ovat niin huonossa kunnossa, että ne pitää uusia heti. Uusimisesta laskutetaan 15 000 euroa eikä kukaan tiedä, onko uusittu yhtään johtoa vai vain muutama pistorasia, Hulkkonen kertoi.

Samoilla menetelmillä voidaan myydä vaikkapa viemäriputkien sukitusta, hormien pinnoitusta tai asbestin poistoa järjettömään ylihintaan.
Hulkkonen muistutti, että kaikissa kotimyyntisopimuksissa on neljäntoista päivän harkinta-aika, eikä ainuttakaan remonttimiestä saa päästää tontilleen ennen kuin on ehtinyt rauhassa harkita, oliko sopimuksen allekirjoittaminen sittenkään järkevää.

Pekka Hulkkonen toimii Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojana Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella. Asuntojen korjausneuvonta on ilmaista kaikille yli 65-vuotiaille.
– Minut voi pyytää aina paikalle, jos jokin asunnon kuntoon tai remontin kustannuksiin liittyvä asia askarruttaa.
Korjausneuvoja voi arvioida asunnon kunnostustarpeet, laskea kustannusarvion ja selvittää onko kunnostustyöhön mahdollista saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn korjausavustusta. Korjausneuvoja myös auttaa avustushakemuksen tekemisessä.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Lähdetkö lumimaisemiin hiihtolomalla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä