0

Veijon matkassa: Hirvivaara pahimmillaan!

Tiesitkö, että maassamme sattui viime vuonna yli 6 000 hirvi- ja peurakolaria, josta hirvien osuus oli 1 824? Näissä onnettomuuksissa menehtyi 3 ja loukkaantui 145 ihmistä, voidaan siis puhua melkoisesta riskitekijästä liikenteessä.
Kuljettajakyselyssä arviot näistä onnettomuuksista menevät pahasti alakanttiin, mikä aiheuttaa epätodellista turvallisuuden tunnetta tieliikenteessä.
Eläinonnettomuuden välttäminen on erittäin haasteellista ajo-olosuhteiden vaikeutuessa vuoden loppua kohden.

Hirvionnettomuuksista yli puolet sattuu syys-joulukuun aikana hämärässä ja pimeässä.
Toisaalta ei ole täysin turvallista vuoden- tai vuorokauden aikaa, joten valppautta tarvitaan aina, erityisesti hirvivaarasta varoittavien liikennemerkkien vaikutusalueella.
Juuri alkanut hirven- ja peuranmetsästyskausi lisää vielä muutenkin aktiivista hirvien liikkumista ja tämä on hyvä tiedostaa tulevina viikonloppuina, myös päivä aikaan liikuttaessa.
Voit vähentää onnettomuusriskiä omalla toiminnallasi.
Huomioi oikeasti hirvivaaramerkit ja vaara-alueen pituus.
Sovita ajonopeus olosuhteiden mukaiseksi, jolloin yllättävässä tilanteessa on enemmän aikaa reagoida, ja jos rysähtää, auton rakenteet kestävät paremmin törmäyksen.
Tarkkaile tien vierustoja erityisen tarkasti, kohtaamistilanteet lähivaloilla ovat erityisen haastavia. Muistathan tuulilasin puhtauden myös sisäpinnalta välttyäksesi tarpeettomalta häikäisyltä.
Käytä aina kaukovaloja kun se on mahdollista ja jos törmäys uhkaa hätäjarrutuksesta huolimatta, niin yritä väistää hirveä pääsääntöisesti takaa.
Määrätietoisesti tietä ylittävä hirvi harvemmin kääntyy takaisin.
Ison uroshirven säkäkorkeus on noin kaksi metriä ja elopaino yli 500 kiloa, joten kannattaa yrittää väistää.
Kun varaudut hirven tielle tuloon, niin olet paljon valmiimpi tekemään esimerkiksi hätäjarrutuksen ja hallitun väistöliikkeen.

Jos onnettomuus pääsee kaikesta huolimatta käymään, niin turvaa kolaripaikka lisäonnettomuuksien estämiseksi tekemällä itsesi ja ajoneuvo näkyväksi hätävilkuin ja heijastimin. Auta mahdollisia loukkaantuneita ja soita 112.
Onnettomuudesta on aina ilmoitettava silloinkin kun hirvieläin pakenee metsään. Poliisi saa (SRV) virka-apua metsästäjiltä, jotka käyvät tarkistamassa ettei eläin jää tarpeettomasti kärsimään maastoon.
Peurakolareissa käytäntö muuttui vuonna 2015. Nykyisin poliisi käy kolaripaikalla vain jos on sattunut henkilövahinko tai olosuhteet muuten vaativat poliisin paikallaoloa. Muista silti ilmoitus hätänumeroon ja merkitse kolaripaikka.
Pakollinen liikennevakuutus korvaa sattuneet henkilövahingot, mutta esimerkiksi auton korjauksiin tulee olla vahingon kattava vapaaehtoinen vakuutus. Vuoden 2009 jälkeen valtio ei ole enää korvannut auton vaurioita hirvikolarissa.

Muistetaan hirvieläinten lisäksi myös muut metsän nelijalkaiset. Tietä ylittävät myös villisiat, mäyrät, supikoirat, ilvekset, ketut ym. ja useimmat näistä ovat liikkeellä juuri pimeän aikaan.
Näihinkin eläimiin törmäys tuntuu tosi pahalta ja aiheuttaa helposti tuntuvia vaurioita ajoneuvoon. Yritä välttää törmäys järkevästi, mutta kokonaistilanne huomioiden ettei tule vielä suurempaa vahinkoa.
Historia tuntee monia tapauksia jossa esimerkiksi oravan tai jäniksen pelästyttämä kuljettaja on aiheuttanut henkilövahinkoon johtaneen liikenneonnettomuuden.
Uudella moottoritiellä on turvallisuutta parantava riista-aita, mutta on hyvä muistaa ettei sekään ihan varma turvatae ole.
Vaikeutuvista ajokeleistä huolimatta turvallista ajomatkaa loppuvuoden liikenteessä, muista hirvivaara!

VEIJO SUOMELA

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä