0

Talvirajoitukset voimaan torstaina – moottotielle jää hyvissä keleissä 120 kilometrin nopeusrajoitus voimaan

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään huomenna torstaina Kaakkois-Suomen ely-keskuksen alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Alennetut rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu, kerrotaan ely-keskuksen tiedotteessa.
Nopeusrajoitusten vaihto tehdään samanaikaisesti koko maassa ja ne ovat maanteillä viimeistään perjantain aikana. Samanaikaisesti moottoriteiden vaihtuvien nopeusrajoituksien osuuksilla alkaa siirtymäaika, joka sallii 120 km/h rajoituksen käytön hyvissä sää- ja keliolosuhteissa aina marraskuun loppuun asti.
Ely-keskus muistuttaa, että pimeä aika ja talven lähestyminen tuo liikenteeseen paljon epävarmuustekijöitä vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi. Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä.
Huonoilla keleillä kuljettajan vastuulla on ajonopeuden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin – siis tarvittaessa rajoitusta alhaisemmaksi. Nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa.
Talviajaksi nopeusrajoituksia lasketaan pääteillä yleisesti siten, että 100 km/h osuuksille vaihdetaan 80 km/h talvinopeusrajoitukset. Moottoriteillä suurin sallittu ajonopeus tippuu 120 km/h:sta nopeuteen 100 km/h. Muilla valtateillä sallitaan 100 km/h vain perustelluissa tapauksissa, kuten leveäkaistatiellä tai keskikaiteellisella nelikaistatiellä.
Tänä vuonna kokeillaan ensimmäistä kertaa mahdollisuutta jatkaa talvirajoitusten siirtymäajan käyttöä marraskuun loppuun asti. Hyvissä sää- ja keliolosuhteissa moottoritiellä valtatiellä 7 saa siis ajaa 120 km/h nopeudella vielä reilun kuukauden ajan. Liikenneviraston tieliikennekeskus seuraa ajo-olosuhteita ja päättää sen pohjalta sopivat rajoituslukemat. Perinteiseen 100 km/h talvirajoituksen käyttöön siirrytään tälläkin vaihtuvien nopeusrajoitusten osuudella joulukuun alkaessa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelle jää talviajaksi 210 kilometriä 100 km/h nopeusrajoituksia, joista 95 kilometriä on moottoriteillä. Talvikautena 100 km/h -rajoitus on voimassa seuraavilla tieosuuksilla:
• Valtatie 6, Elimäki (16 km)
• Valtatie 6, Utti – Kaipiainen (9 km)
• Valtatie 6, Kaipiainen – Kaitjärvi (12 km)
• Valtatie 6, Somerharju – Taavetti (5 km)
• Valtatie 6 Taavetti/Rantsilanmäki – Selkäharju (25 km)
• Valtatie 6, Selkäharju – Muukko, vaihtuva rajoitus (20 km)
• Valtatie 6, Muukko – Kaukopää (36 km)
• Valtatie 7, Markkinamäki – Vaalimaa, vaihtuva rajoitus (85 km)
• Valtatie 12, ajosuunnassa Kouvola-Lahti keskikaiteellisen ohituskaistan kohdalla (2 km)

Viikon kysymys

Viikon kysymys: Uskotko Hurpun suunnitelmien toteutumiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...