0

Kirjanpainajia epidemiaksi asti Miehikkälässä – lämpimän kesän vaikutukset nähdään ensi vuonna

Kirjanpainajahyönteisiä esiintyi kesällä Miehikkälässä epidemiaksi asti. Raja saavutettiin heinäkuussa, jolloin helteiden ansiosta hyönteisten liikehdintä oli voimakasta. Tuhoja on kuitenkin raportoitu vain yhdeltä alueelta.
– Epidemiaraja tulee vastaan, kun neljällä perättäisellä mittauskerralla hyönteisten raja ylittää 15 000 kappaleen rajan, metsänparannusasiantuntija Teppo Oksanen Metsänhoitoyhdistys Kaakosta kertoo.
Yksittäisten puiden lisäksi Miehikkälästä tuli tieto kuitenkin vain yhdestä suuremmasta kirjanpainajien aiheuttamasta tuhosta.
– Muurikkalan Laisniemessä, aivan rajan pinnassa, meni noin 40 mottia kuusta kuivaksi. Muuten tuhoja ei näyttäisi tulleen. Yksittäisiä puita on saattanut mennä siellä täällä ja kyllä joku kuusi voi neulasensa edelleenkin pudottaa.

Kirjanpainajien parveilu alkoi jo toukokuussa. Kuukausi oli poikkeuksellisen lämmin ja sai hyönteiset liikkeelle.
– Kesäkuussa oli sitten hiljaisempaa, mutta heinäkuun helteet toivat mukanaan taas vilkkaan parveilun. Elo-syyskuussa se taas laantui, Oksanen kertaa kesää.
Oksanen arvioikin, että lämpimän kesän saldo nähdään vasta ensi kesänä.
– Jos tulee lämmin kesä, niin silloin parveilu voi olla vieläkin voimakkaampaa. Yleensä kirjanpainajat lisääntyvät samoilla alueilla, joissa niitä on tavattu aikaisempinakin vuosina.
Epidemiarajan ylittyminen tarkoittaa sitä, että Luonnonvarakeskus seuraa tuhohyönteisten määrää tiukemmalla seulalle.
– En tiedä, laajeneeko seuranta täällä Miehikkälässä, mutta ainakin se jatkuu, Teppo Oksanen toteaa.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Maistuuko sinulle hapanvelli?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...