0

Kymenlaakson Sähkö täyttää 100 vuotta tänään – Virolahti mukana yhtenä omistajana

– Kymenlaakson Sähkö on vireä ja uudistuva satavuotias, todetaan yhtiön julkaisemassa tiedotteessa.
Kymenlaakson Sähkön tarina alkoi keskiviikkona 30.10.1918. Lahden Rautatiehotelliin kokoontui silloin joukko kunnallismiehiä Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan pitäjistä Kymenlaakson Sähköosakeyhtiön perustamiskokoukseen. Hanke oli ainutlaatuisen suuri, kaikki muut vastaavat hankkeet olivat kymenlaaksolaisten hanketta pienempiä.
Hanke selviytyi vaikeidenkin aikojen läpi ja tänään KSOY on menestyvä yhtiö. Yhtiö on 11 kunnan omistama: Kouvola, Loviisa, Orimattila, Hamina, Lapinjärvi, Hollola, Myrskylä, Luumäki, Virolahti, Pukkila ja Askola.
Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 93,6 miljoonaa euroa ja se työllisti 64 henkilöä. Yhtiöllä on yli 100 000 asiakasta ja sen päätoimipaikka sijaitsee Kouvolan Elimäellä ja toinen toimipiste Kotkassa.

KSOY:n sähkönjakeluverkko on noin 13 000 kilometrin pituinen ja sähköä toimitetaan neljän maakunnan alueelle: Kymenlaaksoon, Päijät-Hämeeseen, Etelä-Karjalaan ja Uudellemaalle. Verkon toimitusvarmuuteen investoidaan vuonna 2018 noin 15 miljoonaa euroa. Sähköenergiaa myydään koko Suomen alueelle ja myynnin ohella sähköä ostetaan yli 400:lta aurinkopaneeli-/pientuottajalta.
Sähkön tuotannon rakennetta on uudistettu viime vuosina merkittävästi. Vielä viisi vuotta sitten 50 prosenttia sähköntuotannosta tuli fossiilisista lähteistä, kun nyt yli 90 prosenttia sähköntuotannosta on hiilidioksidivapaata.
Yhtiöllä on omistuksessaan merkittävä määrä päästötöntä energiantuotantoa, vesivoimaa, ydinvoimaa ja tuulivoimaa. Noin 50 prosenttia sähkön myynnistä tulee omista tuotantolähteistä.
KSOY on mukana kehittämässä uusia tuotteita ja palveluita energia-alalle ja asiakkaiden hyödyksi.
Yhtiön satavuotinen historia on koottu nyt myös kirjaksi. Sen nimi on Virran väen vauhdikas vuosisata ja se julkaistaan yhtiön syntymäpäivänä tänään.

Viikon kysymys

Tarvitaanko vanhaa kivinavettaa Virojoen katukuvassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä