0

Charlotte-laiva makaa edelleen jumissa Viipurissa – laiva siirretty nyt ulosottoviraston hallintaan

JARMO AHOSEN omistama Charlotte-laiva seisoo edelleen jumissa Viipurissa, mutta on nyt siirretty Lavolan Pursiseuran laituriin. Samalla laiva on otettu ulosottoviranomaisten hallintaan. Venäjän oikeuslaitos jatkaa oikeudenkäyntiä Ahosta vastaan. Seuraava istunto on ensi viikolla.
– Laiva on ulosottoviranomaisten hallinnassa ja sitä yritetään vääntää myyntiin. Minulle on kerrottu, että voisin itse ostaa sen halvemmalla kuin mitä Venäjän tulli vaatii siitä. Aika erikoiselta tuntuu, että pitäisi ostaa oma laiva takaisin, Jarmo Ahonen kertoo.
Venäjän tulli vaatii Ahoselta korkoineen noin 2,8 miljoonan ruplan eli noin 37 000 euron korvauksia väitetystä kapotaasi-liikenteen harjoittamisesta Venäjällä.
– Kukaan ei edes tiedä mistä tuo summa koostuu. Se on laskettu jostain summasta, jota kukaan ei tunnu tietävän. Minua myös vaaditaan maksamaan, mutta samaan aikaan Venäjän tullin lainsäädännössä sanotaan, että ketään ei voida vaatia maksamaan, kun oikeusprosessi on kesken. Eikä minulle ole koskaan annettu mitään maksuosoitustakaan tai laskua minne voisin maksaa.
Lisäksi Ahoselle on kertynyt 700 000 ruplan eli noin 9 300 euron laiturimaksut siitä, kun alus seisoi aiemmin Viipurin sataman laiturissa.

Charlotten surullinen matka Venäjälle alkoi 20. kesäkuuta viime vuonna, jolloin laiva otettiin Venäjän tullin haltuun ja se jäi jumiin Viipuriin. Ahosta syytetään kapotaasi-liikenteen harjoittamisesta eli laittoman elinkeinon harjoittamisesta Venäjällä.
Sen jälkeen asiasta on väännetty oikeutta moneen eri otteeseen. Jarmo Ahonen kuvaa koko prosessia ”Moskovan suureksi sirkukseksi”, jossa ei ole päätä eikä häntää.
– Sirkus sen kuin jatkuu. 9. marraskuuta on sovittu uusi istunto. Ihmeellistä tässä on muun muassa se, ettei minua ole kuultu oikeudessa vielä kertaakaan, hän hämmästelee.
Ahosella on ollut venäläinen lakimies apunaan, mutta toistaiseksi tulokset eivät ole olleet kovin mairittelevat.
– Hän sanoo, että nyt täytyy vain odottaa.

Suomen puolelta Ahonen ei sen sijaan ole apuja saanut. Hämmästyttävää onkin, ettei asia tunnu kiinnostavan ketään valtion johdossa.
– Presidentin kansliaa lähestyttiin virallista tietä. Sieltä asia siirrettiin ulkoministeriöön, josta tuli vastaus, ettei tässä asiassa voida mennä Venäjän oikeuslaitoksen edelle.
Ahosta hämmästyttää kuitenkin se, etteikö Suomen valtio voisi esittää Venäjälle edes mitään selvityspyyntöä asian johdosta.
– Sellainenkaan ei tunnu ketään kiinnostavan, vaikka tässä on lähestytty lähes kaikkia ministereitä. Sotaministeriöön en ole vielä ollut yhteydessä.

Jarmo Ahonen on joutunut sanojensa mukaan kärsimään tilanteesta muutenkin. Tänä syksynä hän jäi maksamattoman maksun takia neljäksi päiväksi jumiin Venäjälle.
– Rajalle oli mennyt ilmoitus, etten saa poistua maasta, koska vaadittu maksu on maksamatta. Pääsin sieltä sitten, kun vetosimme terveydellisiin syihin.

Rajalla hän on joutunut muutenkin erikoisiin tilanteisiin.
– Viimeksi minua seisotettiin tullissa kaksi tuntia ennen kuin joku tuli sanomaan, että voin jatkaa matkaa. Mitään syytä siihen ei ollut, vaan kaikki paperit olivat kunnossa.
Ahonen sanoo, että vaaditut maksut maksamalla Charlotte voisi vapautua pitkästä pannastaan – kenties.
– Tai sitten ei. Sen takia en ole mitään maksanutkaan, koska minulla ei ole mitään sataprosenttisia takeita siitä, että laiva pääsee maksamalla sieltä pois.
Ahosen mukaan laiva on säilynyt tähän asti kunnossa, eikä sille ole tehty ilkivaltaa.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä