0

Pääkirjoitus: Miksi valtiota ei kiinnosta?

Jarmo Ahosen Charlotte-laiva makaa edelleen toimettomana Viipurissa, vaikka sen kuuluisi olla tienaamassa retkillään rahaa omistajayritykselleen. Charlotten retki on kestänyt kohta puolisentoista vuotta, eikä loppua ole näköpiirissä. Ahonen on hakenut apua asiaansa korkeinta valtionjohtoa myöten, mutta ketään ei tunnu kiinnostavan edes selvittää, mistä Venäjän puolella oikeasti on kysymys.
Viimeiset käänteet Charlotten matkassa kertovat, että laiva on siirretty Venäjän ulosottoviranomaisten hallintaan ja sitä ollaan aikeissa myydä. Virastosta Ahoselle on kerrottu, että hän voisi itse ostaa laivansa halvemmalla kuin mitä Venäjän tulli vaatii häneltä korvauksia väitetystä laittoman elinkeinon harjoittamisesta. Tullin vaatimukset ja satamassa seisottamisesta syntyneet kustannukset ovat yhteensä noin 46 000 euron luokkaa.
Ahonen kiistää kaikki häntä vastaan nostetut – ja matkan varrella moneen kertaan muuttuneet – syytteet tiukasti. Silti hänelle tarjotaan nyt mahdollisuutta ”ostaa” oma laivansa. Venäläisten mielestä juttu olisi sillä ohi ja Charlotte pääsisi jatkamaan matkaansa. Tai sitten ei. Ahosen mukaan hänellä ei ole mitään vakuutta siitä, että näin tapahtuisi.
Kuvio on hyvin venäläinen, mutta ei sentään niin venäläinen, etteikö Suomen valtio voisi jotakin tehdä. Kysymys on pulaan joutuneesta Suomen kansalaisesta ja suomalaisesta yrityksestä. Valtion yksi tehtävä on auttaa suomalaisia, jotka ovat joutuneet syystä tai toisesta ongelmiin ulkomailla. Näin maalaisjärjellä ajatellen tämän luulisi olevan sellainen tilanne. Oikeudellinen apu olisi vähintä, mitä valtio voisi nyt tarjota.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...