0

Mielipide: Pitävätkö kävijäluvut paikkansa?

Kaakonkulman artikkelissa (25.10.) Anu Haapalan ilmoituksen mukaan lokakuun puolivälissä kävijöitä Salpalinjamuseolla on käynyt 13 750.
Museo on avoinna toukokuussa ja syyskuussa keskiviikosta sunnuntaihin. Kesä-, heinä- ja elokuun museo on auki joka päivä. Museo on auki 136 päivää vuodessa. Laskennallinen kävijämäärä päivää kohti on siis 101 kävijää.
Vuoden alusta lokakuun puoliväliin on 288 päivää. Laskennallinen kävijämäärä päivää kohti on 47.
Haapalan mukaan vuonna 2018 14 000 kävijän määrä täyttyy. Näin keskimääräiseksi kävijämääräksi vuoden jokaiselle päivälle saadaan 38.
Itse kävin muutaman kerran kesällä museolla. Parhaimmillaan lisäkseni siellä ei ollut muita kävijöitä, mutta kolme museo-opasta sekä kolme kahvilatyöntekijää pyörittelemässä sormiaan, näppäilemässä kännyköitään ja kikattelemassa keskenään.
Pitävätkö Haapalan antamat luvut paikkansa?

Ilmeisesti Miehikkälän museotoimen mielestä Salpalinja-museo on kaikista Salpalinjaa esittävistä museoista ykköskohde. Nämä tavoitteet museotoimen näkökulmasta täyttyy ainakin ilmoitetun kävijämäärän ja työntekijöiden lukumäärän perusteella.
Mielestäni Salpalinja-museo junnaa paikallaan, kun vertaa esimerkiksi Virolahden Bunkkerimuseoon, jossa museota ja museoaluetta on kehitetty viime vuosina. Syksyinen Operaatio Salpalinja -tapahtuma Bunkkerimuseolla oli hieno ja ilmainen kolmipäiväinen yleisötapahtuma.

Tänä päivänä esteettömyys on tärkeä ominaisuus yleisökohteelle. Salpalinja-museon kohteet on louhittu syvälle kallioon, jonne pääsee kallioon louhittuja portaita pitkin. Korsuihin pääsee kulkemalla taistelu- ja yhdyshautoja pitkin. Taistelu- ja yhdyshautoihin pääsy aiheuttaa ongelmia museovieraille, joilla on ongelmia liikkumisen kanssa.
RooliopasRissanen jää odottamaan uutta sesonkikautta, jossakin varmaan suunnitellaan uusia laskentakertoimia.

Kari Suoknuuti
RooliopasRissanen

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä