0

Pääkirjoitus: Jätehuolto loppuun käsitelty

Miehikkälän kunta päätti viimeisenä eteläkymenlaaksolaisena kuntana siirtää jätehuoltoon liittyvät palvelunsa ja laskutuksen Kymenlaakson Jäte Oy:lle. Miehikkälän päätös syntyi yllättäen äänestyksen jälkeen. Jätekysymys on nyt niin sanotusti loppuun käsitelty ja nähtäväksi jää, millaisia seurannaisvaikutuksia kuntien päätöksillä on.
Miehikkälä oli jo aikeissa harata valtavirtoja vastaan ja jättää jäteasioista huolehtimisen edelleen kunnan omaksi toiminnaksi. Kunnanhallituksessa kuitenkin nähtiin keskustalaisten jäsenten hajaantuminen kahteen leiriin. Leena Kataikko ja Asko Laapas olivat sitä mieltä, että muiden kuntien tapaan jätepalvelut voidaan hoitaa jäteyhtiön kautta.
Kymenlaakson Jäte Oy on kuntien itsensä omistama yhtiö, joten kovin suurta vaaraa ei vaikuttaisi olevan sen suhteen, että bisnes menisi aina etusijalle, kun päätöksiä siellä jatkossa tehdään. On kuitenkin selvää, että kerrannaisvaikutuksia tällaisilla päätöksillä voi olla. Esimerkiksi niin, että pienemmät jätehuoltofirmat eivät pysty enää kilpailemaan tasaväkisesti isompiaan vastaan kuljetuksista ja muista palveluista. Tämä oli yksi Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylösen esiin tuoma näkökulmakin, kun hän esitti, että pidetään asiat ennallaan.
Toisaalta on muistettava, ettei pikkukunnilla ole ollut tähänkään asti resursseja kaikkeen tarvittavaan. Muun muassa vaarallisten jätteiden keräystä ei ole pystytty järjestämään vuosiin. Jäteyhtiöllä on sellaiseen toimintaan paremmat edellytykset.
Mikään ei viittaa myöskään siihen, että Miehikkälän pienjäteasemaa olisi tarvetta lakkauttaa. Virolahden itäiset osat ja Miehikkälä kokonaisuudessaan tarvitsee oman aseman myös jatkossa.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä