0

Pääkaupunkiseudun Virolahtelaiset teki juhlamatkan Viipuriin ja Koivistolle

Pääkaupunkiseudun Virolahtelaiset -yhdistys viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa.
Merkkivuoden yhdeksi tapahtumaksi järjestettiin syyskuussa juhlamatka Viipuriin ja Koivistolle. Tutustuimme myös viime sotien taistelupaikoille Mannerheim-linjalla.
Matka alkoi anivarhain Haminasta. Bussi täyttyi melkein viimeistä sijaa myöten Rajahovissa, ja sitten Suomen ja Venäjän raja-asemille. Venäjän puolella tulimme sopivasti Viipurin Veikoille ”kaupan” avautuessa.
Oppaanamme toiminut Ari Vainio selosti meille tietoja entisistä Suomeen kuuluneista paikkakunnista matkalla Viipuriin. Ajoimme Viipurin läpi ja jatkoimme matkaa rannikkoa myöten Johanneksen ja Koiviston suuntaan.

Koiviston kirkolla meillä oli pysähdystauko. Kirkko oli kyllä suljettu, mutta osa porukasta kävi kirkon yhteydessä sijaitsevassa museossa.
Koivisto on meille monille siinä mielessä tuttu paikka, että osa meistä on käynyt Virolahden yhteiskoulua, joka aikaisemmin oli Koiviston yhteiskoulu ja siirtyi Virojoelle Haminan kautta.
Rehtorina Virojoen yhteiskoulussa oli Hilda Myyryläinen. Muutamat muutkin opettajat olivat peräisin Koiviston yhteiskoulun ajoilta, muun muassa uskontoa opettanut Sylvi Toivonen, saksaa opettanut Kerttu Laurikainen ja historiaa ja englantia opettanut Alma Klemola.
Koiviston yhteiskoulu, jonka rakennusta ei nykyisin enää ole olemassa, sijaitsi kuuleman mukaan lähellä kirkkoa.

Koiviston kirkolta jatkoimme matkaa Mannerheim-linjalle Inkilän lohkolle, jossa laskimme kukkia taistelupaikalle. Siitä jatkoimme Kuolemajärven kautta Kaukjärvellle ja Viipuriin.
Olimme puoli tuntia myöhässä ravintolaan ilmoittamastamme saapumisajasta, mutta kaikki järjestyi silti erittäin hyvin. Söimme lounasta ravintola Espilässä, joka on rakennettu uudelleen Torkkelin puistoon Vanhan Espilän hengen mukaisesti. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.
Paluumatkalla pidimme tauon Viipurin torilla, jolloin ehdimme käydä katsomassa Pyöreää tornia ja nopeimmat jopa kauppahallissa ostoksilla.
Venäjän rajamuodollisuudet ylitettyämme kävimme vielä tax free -myymälässä, jossa kukaan ei ostanut alkoholia, vaan karkkia, suklaata ja muita kivoja tuotteita.
Kyllä matkailu avartaa.

Jaakko Liukkonen

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...