0

Miehikkälä päätti yllättäen veroprosentin korotuksesta – keskustan ryhmä jakaantui äänestyksessä kahtia

MIEHIKKÄLÄN kunnanvaltuusto päätti yllättäen nostaa tuloveroprosenttinsa 20,5:een ensi vuonna. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Korotuksen taloudellinen vaikutus on vuositasolla noin 100 000 euroa.
Aiemmin maanantaina kokoontunut kunnanhallitus oli myös äänestänyt asiasta mutta siellä pohjaesitys, veroprosentin pitäminen ennallaan, voitti niukasti äänin 4-3.
Niinpä valtuustolle tuotiin niin ikään pohjaesitys, jossa tuloveroprosentiksi esitettiin 20. Tuula Suomalainen (kok.) kuitenkin halusi asian äänestykseen ja esitti veroprosentin korottamista puolella prosentilla.
– Meillä tulee olemaan taloudellisia haasteita, joihin tarvitaan rahaa. Sellaisia ovat ikärakenteen, lainojen lyhennyksen ja kiinteistöjen kunnossapitoon liittyvät haasteet, hän perusteli kantaansa.
Keskustan Sirpa Husu kannatti Suomalaisen esitystä.

Myös keskustan Tarmo Hurtta piti korotusta tarpeellisena.
– Veroprosentin takia meille ei tule yhtään lapsiperhettä tänne asumaan, se on ihan satavarma. Kun korotus tehdään, silloin meillä on pelivaraa taloudessa, hän totesi.
Markus Tylli (kesk.) olisi pistänyt vielä paremmaksi.
– Jos korotuksia tehdään, niin tehdään sitten kerralla prosentin korotus, hän esitti, mutta jäi ilman kannatusta.
Kannatetun uuden esityksen myötä valtuusto suoritti äänestyksen. Siinä keskustan leiri jakautui kahtia äänin 10-6 korotuksen puolesta. Keskustan äänestystulos käänsikin vaakakupin korotuksen kannalle äänin 12-9.
Kiinteistöveroprosentit Miehikkälässä säilyvät sen sijaan ennallaan. Eikä niistä päätettäessä kuultu puheenvuoroja.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Alastalo (kesk.) halusi palata vielä edelliseen valtuuston kokoukseen, jossa ihmeteltiin, miksi Hurttalantien lenkki putosi pois niin ely-keskuksen viime kesänä Muurikkalan tielle tekemästä remontista kuin kunnan uudelta prioriteettilistalta, jossa kunta esittää kärkihankkeensa maakunnan toimenpidesuunnitelmaan.
– Totesin silloin, ettei kunnanhallituksella ollut tietoa, miksi Muurikkalan tien korjaus tehtiin Taipaleen kylän kautta eikä Hurttalan ollut siinä mukana. Niinpä kysyin asiaa tiejohtaja Jyrki Karhulalta, Alastalo kertoi.
Karhula vastasi, että tien remontoiminen tuli mahdolliseksi valtiolta saadun korjausvelkaohjelmasta tulleen rahoituksen kautta. Sidosryhmäkeskustelujen sekä muun muassa liikennemäärien perusteella Muurikkalan tie valikoitui korjattavien sorateiden joukkoon.
Taipaleen kylän kautta kulkeva liikennemäärä on selvästi suurempi kuin Hurttalan kautta kulkevalla tiellä. Taipaleen kautta liikenne on keskimäärin 230-340 autoa vuorokaudessa, kun se Hurttalan kautta on 50-200 autoa vuorokaudessa.
Alastalo jatkoi vielä, ettei kunnanhallitus ottanut Hurttalan lenkkiä enää uudelleen mukaan maakunnalle annettuun listaan vuosille 2019-20, koska lisää rahaa ei olisi ollut luvassa. Tämän Karhula selvästi vahvistaa vastauksessaan.
– Ei, koska korjausvelkaohjelma ja sen rahoitus päättyy tällä erää vuoteen 2018. Lähivuodet mennään ihan perusrahoituksella, mikä ei mahdollista mittavampia korjaustoimia soratieverkolla, Karhulan vastausviestissä todetaan.

Valtuuston kokouksen aluksi Kymenlaakson muutosjohtaja Jussi Lehtinen piti katsauksen ajankohtaisesta sote- ja maakuntauudistustilanteesta.
Hän muistutteli, että ensi vuoden alussa aloittava Kymsote on vain välivaihe ja vuonna 2021 aloittava maakunta vasta tekee uudistuksesta lopullisen.
Miehikkälän valtuutetuille Lehtisellä oli kuitenkin jo selvä viesti tuomisinaan.
– Kymsoten osalta on olemassa 150 miljoonan euron kustannusvaje vuonna 2024. Siinä mielessä pienten kuntien pitää valvoa omia etujaan. Juustohöyläys on tullut tiensä päähän ja silloin pitää tehdä rakenteellisia muutoksia. Tämä vaikuttaa eniten pieniin kuntiin. Se on teille iso edunvalvonnan paikka, hän varoitteli.

Näin Miehikkälän valtuusto äänesti:
Tuloveroa nostetaan: Jari Heinonen, Katja Paldan, Katriina Törönen (Jukka Hallikaisen sijalla), Tarmo Hurtta, Sirpa Husu, Wilma Kirkkopelto-Pakarinen, Ismo Kärhä, Asko Laapas, Raimo Pakkanen, Tuula Suomalainen, Riitta Tenkanen-Salmela, Juho Ylä-Kotola
Tulovero ennallaan: Riitta Rikkola, Tarja Alastalo, Matti Astola, Leena Kataikko, Eetu Kirppu, Kaisa Rikkola (Annakaisa Kivelän sijalla), Jani Korpela, Marko Korpela, Markus Tylli

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...