0

Pääkirjoitus: Kaksikko lähti korotusten tielle

Maanantai-iltana kokoontuneet Virolahden ja Miehikkälän kunnanvaltuustot päätyivät samaan lopputulokseen: tuloveroprosentti nousee molemmissa kunnissa ensi vuonna. Maltillinen puolen prosenttiyksikön korotus tuo kunnille hieman pelivaraa, mutta talouden ongelmia sillä ei ratkaista kummassakaan kunnassa.
Siinä missä Virolahti oli jo etukäteen keskustellut ja perustellut 0,5 prosentin veronkorotuksen, Miehikkälässä monikaan ei ennen maanantaita tiennyt, että sellainen oli tulossa. Asia otettiin ensin esille kunnanhallituksessa, jossa korotuksesta äänestettiin. Hallituksessa verojen pitäminen ennallaan oli vielä ykkösvaihtoehto ja sillä myös mentiin valtuustoon.
Siellä tilanne muuttui. Keskustaleirin hajoaminen kahteen rintamaan ratkaisi sen, että myös Miehikkälässä kerätään ensi vuonna enemmän tuloveroja kuin nyt.
Veronkorotuksen taloudellinen vaikutus on Virolahdella noin 200 000 ja Miehikkälässä noin 100 000 euron luokkaa vuositasolla. Summat ovat merkityksellisiä apuja, mutta eivät millään muotoa taloudellisten ongelmien korjaajia.
Tuloveroprosentteja on usein pidetty matalina siitä syystä, että sillä on nähty olevan vaikutusta paremminkin kunnan imagoon. Kuten moni muukin asia nykyisin, tuo tie lienee kuljettu loppuun. Keskustan valtuutettu Tarmo Hurtta sanoikin osuvasti Miehikkälässä: ”Veroprosentin takia tänne ei muuta yhtään lapsiperhettä, se on ihan satavarma.”
Eri keskustelun paikka on sitten se, olisiko korotukset voitu tehdä vieläkin järeämmin. Kaakon kaksikko painii nimittäin yhdessä Pyhtään kanssa höyhensarjassa vielä näiden korotusten jälkeenkin.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä