0

Lukijat kirjoittavat: Kysymyksiä ja kiitoksia Kaakon kaksikolle

Suurella mielenkiinnolla on täällä maakunnassakin seurattu Kaakon kaksikon neuvotteluja uudesta yhteistyösopimuksesta ja vähän pelättykin sen ”haaksirikkoa.” Onneksi molempien kuntien päättäjät osoittivat suurta vastuuntuntoa ja tulivat siihen ainoaan oikeaan ratkaisuun eli yhteistyö jatkuu. Heille siitä suuri kiitos.
Jo vuosia olen Wikipedian kautta tutustunut Suomen kuntien ja kaupunkien sivustoihin. En tietenkään ole pystynyt kaikkia käymään läpi, mutta tähänastisen perusteella Virolahti on perustamisvuodesta 1336 johtuen yksi Suomen vanhimpia itsenäisiä kuntia.
Itse asiassa vain 1200-luvun lopulla perustettu Turku on vanhempi. Muun muassa sellaiset vanhat vielä itsenäiset paikkakunnat, kuten Hämeenlinna (vaikka linna rakennettiin 1200-luvulla), Porvoo, Ulvila, Pyhtää ja Pirkkala perustettiin myöhemmin.

Lähes poikkeuksetta sivustojen lopussa mainitaan siellä syntyneet ja / tai siellä vaikuttaneet ja toimineet tunnetut henkilöt.
On jääkiekkoilijaa ja tangolaulajaa, joita kukaan muu ei tunne, loistavana poikkeuksena Miehikkälä, jolla on esittää kolme hienoa laulajaa. Tosin ihmettelen, että sieltä puuttuu luokkatoverini, professori emeritus Yrjö ”Illi” Varpio.
Syntymäkuntani Virolahti on sitten se poikkeus. Jostakin ihmeen syystä tämä lista puuttuu, vaikka kansallisia ja kansainvälisiä kuuluisuuksia olisi muillekin jakaa. Löytyy vain ruotsinkielinen sivusto ”Personer från Vederlax” esittäen siis ruotsiksi 11 virolahtelaista.
Mielestäni oheista tunnettujen virolahtelaisten nimilistaa kelpaa kyllä esitellä suomenkin kielellä. Ja 17 vuoden kuluttua – toivottavasti silloin vielä itsenäisen – 700-vuotiaan, vanhan lounaisen Karjalan, nykyisen Kaakonkulman ja Kymenlaakson kauniin pitäjän hienoina edustajina.

KYÖSTI RAINIO
HAMINA

Tunnettuja virolahtelaisia:Johannes Takanen, kuvanveistäjä
Kaksi akateemikkoa: Uuno Klami (ei tarvinne esittelyä) ja Ilkka Hanski, professori, ekologian tutkija, arvostetuimpia maailmassa, moninkertaisesti palkittu, maailman vanhimman ja arvostetuimman tiedeakatemian, brittiläisen Royal Society’n jäsen toisena suomalaisena. Ensimmäinen oli 1700-luvulla. Sen vuosisadan alussa akatemiaa johti muuan sir Isaac Newton. Muistan Ilkka Hanskin nuorena koulupoikana Virolahden kirkonkylään ja ympäristöön pystyttämät lukuisat perhos- ja hyönteisverkot ja niiden kirkkaat ja komeat valot.
Kaksi jääkärikenraalia, veljekset Aarne Sihvo, jalkaväenkenraali ja Johannes ”Jussi” Sihvo, kenraalimajuri.
Veli Saarinen, Suomen ensimmäinen hiihdon olympiavoittaja, 50 km Lake Placid 1932
Väinö Liikkanen, samojen kisojen saman matkan hopeamitalimies
Edvard ”Eetu” Niska ja Jussi Niska, Santeri Tasa, tasamaahiihdon kuninkaat
Hannu Tolsa, hiihdon olympia- ja MM-edustaja, Suomen mestari 15 km 1957
Väinö Koskela, kestävyysjuoksija
Pirjo Seppä, suunnistuksen maailmanmestari 1972
Samuli Paronen, kirjailija
Antti Louhisto, kuvanveistäjä
Marja Lahti, kansanedustaja, ministeri
Arvo Rytkönen, ministeri, diplomaatti
Anton Kotonen, kansanedustaja, ministeri
Erkki Tomppo, professori, metsäntutkija
Viktor Johan Gabriel Krogerus-Ritoniemi, kirkkoherra, kirjailija
Lauri Leikkonen, kirkkoherra, rovasti, lääninrovasti, kirjailija, kolumnisti, ehkä Suomen pitkäaikaisin (1933) Helsingin yliopiston valtuuttama lintujen rengastaja-tutkija, reservin majuri ja rintamaupseeri, jolle kenraali Talvela ehdotti Mannerheim-ristiä ja -ritarin arvoa.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä