0

Virolahden valtuusto yhtä mieltä veronkorotuksesta – 0,5 prosenttia lisää

VIROLAHDEN valtuusto päätti yksimielisesti nostaa kunnan tuloveroprosenttia 0,5 prosenttiyksiköllä ensi vuoden alusta alkaen. Korotuksen jälkeen Virolahden tuloveroprosentti on 20,5.
Veroprosentin nostoa esittäneen kunnanhallituksen puheenjohtaja Vappu Kuokka (kesk.) luonnehti korotusta maltilliseksi.
– Muiden korotusperusteiden lisäksi hallituksen pöydän ääressä haluttiin turvata kunnan palveluja. Jos tulot eivät riitä, joudumme karsimaan palveluista.
Seppo Pirttimäki (sd.) kertoi myös sosialidemokraattien valtuustoryhmän olevan korotuksen kannalla.
– Meilläkin ensisijaisena perusteena nähdään palvelujen turvaaminen.
Lisäksi Pirttimäki kiinnitti huomiota siihen, että joidenkin ennusteiden mukaan korkotaso saattaa nousta ensi vuonna.
– Pahimmassa tapauksessa koko lisätulo menee velkojen korkoihin. Kunnan investointejakaan ei ole järkevää tehdä kokonaan velkarahalla.

Kunnanjohtaja Osmo Havuahon mukaan Virolahdella on odotettavissa ensi vuonna miinusmerkkinen tilinpäätös veroprosentin korotuksesta huolimatta.
– Lautakunnilta saatujen talousarvioesitysten perusteella ensi vuoden tulos jää 0,3 miljoonaa euroa miinukselle. Vaikka jostain voidaan hieman karsia, nollatulokseen ei ylletä millään.
Veronkorotus tuo kunnalle lisätuloja noin 200 000 euroa.
– Samaan aikaan palkat nousevat vähintään kolme prosenttia, minkä vaikutus on useampi satatuhatta euroa, Havuaho muistutti.

Kiinteistöverot valtuusto päätti pitää ennallaan. Yleinen kiinteistövero on 1,25 prosenttia, vakituisen asunnon kiinteistövero 0,50 prosenttia ja muun asuinrakennuksen kiinteistövero 1,15 prosenttia. Yleishyödyllisiltä yhteisöiltä ei peritä kiinteistöveroa.
Ennusteen mukaan kiinteistöverojen tuotto on tänä vuonna 1,33 miljoonaa euroa.

Valtuusto hyväksyi vuosien 2019–21 Virolahti-strategian, jota on työstetty vuoden aikana muun muassa kahdessa valtuustoseminaarissa.
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Anton Yrjönen kertoi ryhmän olevan tyytyväinen strategian sisältöön.
Myös Seppo Pirttimäki piti strategian sisältöä hyvänä.
– Takavuosina on ollut hieman ongelmaa siinä, etteivät päätökset ole aina pohjautuneet strategiaan. Toivon, että tämä strategia toimii nyt nimenomaan ohjeena niin valmistelussa kuin päätöksenteossakin.
Charles Nyberg (ps.) toivoi, että strategiassa olisi panostettu enemmän erilaisten liikuntapaikkojen rakentamiseen. Nybergin listalla olivat muun muassa skeittiparkki, leikkikenttä, koirapuisto ja tenniskenttä.
Osmo Havuaho vastasi tähän, että kaikkien hankkeiden toteuttamiseksi tuloveroon olisi pitänyt esittää prosentin tai puolentoista prosentin korotusta.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten yhtymävaltuuston jäseniksi valittiin Vappu Kuokka (varalle Minna Yläkäs) ja Aira Paavola (varalle Eeva-Liisa Kattelus).
Kristian Liikkaselle myönnettiin ero perussuomalaisten 1. varavaltuutetun sekä rakennuslautakunnan jäsenen tehtävistä. Liikkasen tilalle rakennuslautakuntaan valittiin Juhani Vartiala.

MARJU PERILÄ

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä