0

Toinen vuosisata alkoi – Keskusta kertasi sadan vuoden historiaansa ja pohti tulevia

KYMENLAAKSO on harkitsevien ihmisten maakunta. Täällä ei hötkyillä, todettiin Keskustan Kymenlaakson piirin satavuotisjuhlassa Liikkalan VPK:n talossa viime lauantai-iltana.
– Siltä pohjalta on toimittu myös tässä puoluetyössä. Kymenlaakson piiri on pieni, mutta laadukkaimmin toiminut. Kaikki on aina tehty niin kuin pitää, kuvaili piirin historiikin koonnut Heli Mäki.
Harmaan marraskuun ensimmäinen aurinkoinen päivä sai niin juhlayleisön kuin puhujatkin hyvälle tuulelle. Kaikki paikallaolijat kuitenkin myönsivät, että haasteita riittää. Monet maakunnan elinvoiman kannalta tärkeät projektit odottavat toteutumistaan.

Ajankohtaisista haasteista puhuttaessa Liikkalassa vieraillut Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen nosti listan kärkeen lapsiperheiden ja pieneläkeläisten aseman parantamisen sekä liikenneverkon kehittämisen.
– Liikenneverkon korjausvelkaa on saatu lyhennettyä. Parannettavaa on silti vielä paljon.
Kaikkonen toivoo, että Helsingistä itään suuntautuva rautatiehanke saadaan liikkeelle.
– Valtakunnallisesti on tärkeää saada nopea ratayhteys itäiseen Suomeen ja Pietarin suuntaan.
Nopeammin toteutettava olisivat Kaikkosen esille ottamat käyttömaksut ulkomaisille raskaan liikenteen ajoneuvoille.
– Käyttömaksut pitää viimeinkin saada aikaiseksi. Jos maksut tulevat kaikille, ne pitää jotenkin kompensoida kotimaisille yrittäjille.
Maakuntavaaleja siirretään, mutta Kaikkosen mielestä maakunta- ja soteuudistuksen toteutuminen on vaalien ajankohtaa tärkeämpi asia.
– Uskon, että uudistus lopulta onnistuu. Se on valtavan iso juttu, itse asiassa koko itsenäisyyden ajan suurimpia. Toki myös vaikea.

Metsät ovat tärkeä luonnonvara Suomelle, ehkä jopa kaikkein tärkein, sanoo Kaikkonen.
– Kysytään, sopiiko metsää hakata. Minun mielestäni sopii.
Kaikkonen arvostelee SDP:tä linjattomuudesta metsäpolitiikassa.
– Mikä Antti Rinteen linja on? Lokakuussa SDP:n puheenjohtaja sanoi, että hakkuita pitäisi vähentää. Opposition vaihtoehtobudjettien käsittelyssä Rinne taas sanoi, että hakkuumäärä saa kasvaa, kunhan hiilinieluja vahvistetaan.
Keskustan kantana Kaikkonen linjaa, että metsiä voidaan käyttää nykyistä enemmän.
– Keskusta on esittänyt kuuden kohdan hiilinieluohjelmaa, johon kuuluu metsityksen lisäksi soiden ennallistaminen, metsänhoidon rästien hoito, metsien kasvun vahvistaminen ja puurakentamisen edistäminen sekä metsäkadon torjunta maailmalla.

Piirin puheenjohtaja Jaana Keskitalo muistutti juhlaväkeä, että Keskustan, alun perin Maalaisliiton, piiri perustettiin juuri Liikkalassa.
– Kylän keskeinen sijainti huomattiin jo silloin. Toiminnassa on puolestaan aina oltu ajan tasalla. Siihen vain meni 99 vuotta, että piirin puheenjohtajaksi valittiin nainen ja saatiin lasikatto murtumaan, Keskitalo veisteli.
Nyt valtaosa Kymenlaakson piirin eduskuntavaaliehdokkaista on naisia.
– Olemme pääsemässä aitoon tasa-arvoon. Ehkä nais- ja mieskiintiöistä voitaisiin jo luopua.

Vuosina 1964-1973 piirin toiminnanjohtana ollut haminalainen Kauko Suurnäkki kertasi Maalaisliiton vaiheita vuoden 1954 eduskuntavaalien tiimoilta.
– Siinä ajassa on paljon yhtymäkohtia meidän aikaamme. Nytkin valtakunnan tila edellyttää pitkäkestoisia toimenpiteitä, eikä todenpuhuja näytä tänäkään päivänä saavan yösijaa, Suurnäkki heitti.

KARI HUUSARI

 

Huomionosoitukset
Keskustan kultainen ansiomerkki
Anne Falck, Pyhtää
Leena Mäkinen, Kouvola
Markku Pakkanen, Kouvola
Pekka Ruoppa, Miehikkälä
Keskustan hopeinen ansiomerkki
Seija Halme, Pyhtää
Hannu Heikkilä, Kotka
Martti Heikkilä, Pyhtää
Leena Kataikko, Miehikkälä
Vesa Maaskola, Miehikkälä
Jarkko Tani, Kouvola

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...