0

Kaakonkulma 50 vuotta: Paikallislehti on kuin kotiin saatu kirje

KUN LÄNSI–SAVO-konsernin hallituksen puheenjohtaja Jukka Tikka ja toimitusjohtaja Ilkka Tikka saavat torstaisin työpöydälleen nipun vasta painettuja paikallislehtiä, he poimivat niistä käteensä aina ensimmäiseksi Kaakonkulman.
Se on sitä kuuluisaa lukkarin rakkautta.
– Meille kesäasukkaille se on kuin kirje alueelta, johon meillä on hyvin positiivisia tuntemuksia, Ilkka Tikka sanoo hetken miettimisen jälkeen.

Tikan perheelle Kaakonkulma ja erityisesti Virolahti saavat aikaan paljon myönteisiä tuntemuksia. He omistavat edelleen kesäasunnon Hurpussa.
Vaikka käynnit siellä ovatkin viime vuosina jääneet vähiin, seurataan kulmakunnan elämää hyvinkin tarkasti kotona Mikkelissä.
– Seuraamme Virolahden tapahtumia hyvinkin tarkasti. Kaakonkulma luetaan hyvin, ja nyt on erityisen mielenkiintoista seurata mitä Vaalimaalla tapahtuu. Vaalimaa heijastui jo lapsena elämääni siten, että kävimme pummaamassa purukumia Neuvostoliittoon matkaavilta turisteilta, jotka pysähtyivät tankkaamaan Virojoen Shellillä. Eihän niitä autoja silloin paljon ollut. Vaalimaa on kehittynyt kovasti niistä ajoista, Jukka Tikka jatkaa.

Ilkka ja hänen vanhempi veljensä Jukka Tikka viettivät merkittävän osan lapsuudestaan Virojoella. Silloin elettiin vuosia 1959-69, jolloin isä Esko Tikka toimi Virolahden Osuuskaupan johtajana.
Ilkka kävi Virolahden kansakoulussa neljä ensimmäistä luokkaa ja Jukka puolestaan kansakoulun ja keskikoulun.
Lapsuuden aika Virojoen maisemissa on jäänyt erityisen hyvin kummankin mieleen.
– Aika Virojoella oli hyvää. Se tarjosi hyvän kasvuympäristön. Se oli turvallinen ympäristö, jossa ihmiset tunsivat toisensa ja pitivät huolta toisistaan. Tämän päivän mittapuun mukaan koulun olosuhteet olivat ehkä vaatimattomat, mutta ei se meistä silloin siltä tuntunut, Ilkka Tikka muistelee.

Vuodet ovat vierineet, mutta monia yhteyksiä on säilynyt.
– Silloin lapsena siellä syntyi kestäviä ystävyyssuhteita. Eikä vain niin, että tunsimme ikätoverimme, vaan myös heidän perheensä, Ilkka Tikka sanoo.
Jukka Tikka pitää Virojokea hyvänä kasvualustana.
– Asuttiin siinä Osuuskaupan pihapiirissä ja siellä riitti kavereiden kanssa kaikenlaista tekemistä. Erityisesti pitää mainita joki. Sen varrella vietettiin eräitäkin iltoja onkivavan kanssa. Jokea oli muutenkin hieno seurata, sen jäätymistä ja keväällä jäiden sulamista.

Esko Tikka vaihtoi osuuskaupan media-alaan ja hänestä tuli Länsi-Savo Oy:n toimitusjohtaja vuonna 1969. Samalla perheellä oli edessä muutto Mikkeliin.
Esko Tikan aikana Länsi-Savosta kasvoi merkittävä media-alan yritys Suomessa ja erityisesti Etelä-Savossa. Ilkka ja Jukka Tikka ovat jatkaneet isänsä aloittamaa työtä. Vuonna 2010 Länsi-Savo osti Sanoma-konsernilta viisi paikallislehteä, joukossa Kaakonkulma.
Muutamaa vuotta myöhemmin seurasi vielä suurempi kauppa, kun Länsi-Savo osti enemmistön maakuntalehtiä, ilmaisjakelulehtiä julkaisevasta Sanoma Lehtimedia Oy:stä. Tänä päivänä Länsi-Savo Oy on suurin koko Kaakkois-Suomessa toimivista mediataloista.
Viime aikoina media-alalla on nähty voimakas murrosvaihe.
– Meidän liiketoiminta-alamme on Suomessa murroksessa. Siihen ovat suuresti vaikuttaneet kansainväliset pelurit sähköisellä puolella. Se on tärkeää huomata. Meillä päivälehdet joutuvat miettimään omaa rooliaan koko ajan kovemmassa kilpailussa, Ilkka Tikka toteaa.

Jukka Tikan mukaan paikallislehtien tilanne on vakaampi, vaikka tilattavien lehtien levikki on niilläkin ollut laskusuuntainen.
– Mutta ei siinä määrin kuin maakuntalehdillä. Paikallislehdissä paperinen lehti kestää varmasti pitempään. Se koetaan läheiseksi ja digitalisaatio ei niissä ole niin nopeaa, hän puntaroi.
Myös Ilkka Tikka löytää eroon selkeän syyn.
– Paikallislehtien ei tarvitse miettiä omaa tehtäväänsä. Sisällön pitää olla hyvin paikallinen ja läheinen. Ja paikallislehti on ihmisille väylä yhteisöllisyyteen, hän vertaa.
Tikka ei myöskään usko, että koko ajan etenevä digitalisaatio tappaisi perinteisen printtilehden.
– Digitalisoituvassa maailmassa paperinen lehti tulee säilyttämään asemansa. Se on sellainen konkreettinen kotiin kerran viikossa tuleva viesti. Ei minun tarvitse kuin itseäni miettiä. Paikallislehden parissa vietetty aika on aina hetki rentoutua, hän kiteyttää.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...