0

Kohtaamisia Kaakonkulman kylillä – kyläkahveilla muisteltiin vanhoja

Marraskuun lopulla vietettiin valtakunnan ensimmäistä välittämisen päivää teemalla Aimo annos välittämistä. Päivä oli Vanhus- ja lähimmäispalveluliitto Vallin lanseeraama päivä, jonka tavoitteena on etsivän vanhustyön esiin nostaminen ja muistutus siitä, että kovin moni on tämän päivän Suomessakin tahtomattaan yksin.
Miehikkälässä ja Virolahdella päivää vietettiin kyläkahvien merkeissä jo edellisenä päivänä, keskiviikkona. Idea päivän viettotavasta syntyi vahvan kyläily- ja kyläkulttuurin pohjalta. Nyt kyläkahvien kutsuun vastasi yhdeksän kylää. Kahvittelupaikoiksi löytyi niin seurantaloja, kirjasto, koulu kuin muitakin julkisia tiloja. Yhtään yksityistä kotia ei tällä kertaa lähtenyt mukaan.
Päivän järjestelyt hoituivat yhteistyöllä, niin että Ite ja yhessä -toiminta, joka organisoi tapahtuman, hoiteli paikalle tarvittavat tarvikkeet ja paikalliset vapaaehtoiset vastasivat kahvin keitosta ja tarjoilusta.

Virolahden kirkonkylällä kyläkahvit juotiin Pitäjäntuvalla, jonne kokoontuikin reilun kymmenen hengen joukko kyläläisiä.
Kahvittelun lomassa muisteltiin muun muassa vanhaa kyläilyperinnettä. Tuolloin naiset kävivät naapurissa monesti kutimen ja miehet verkkoharkin kanssa. Näin pienten kotiaskareiden teko sujui jutustelun lomassa.
Väki arveli myös, että television tulo oli yksi vaikutin tämän perinteen katkeamiseen. Tietysti muukin kulttuurin muutos ja se, että työtä ei tehty enää pihapiirissä. Pitäjäntuvalla kokoonnutaan nykyisin kuitenkin avoimien ovien merkeissä kahvittelemaan ja juttelemaan aina keskiviikkoisin, joten ainakin kirkonkylällä on mahdollisuus yhteisiin kahvihetkiin.

Klamilassa paikalla oli parin tunnin aikana suurin määrä kahvittelijoita, 45. Kylätupa Ronkuliin kahville ehtivät myös Erkki Kääriä ja Tuomo Korpela.
He kertoivat, että vaikka kyläilykulttuuri ei entiseen malliin enää eläkään, nimipäivillä kylällä vielä jonkin verran käydään. Miehet myös miettivät, että kännykät ovat helpottaneet yhteydenpitoa, mikä sekin saattaa olla vähentänyt kyläilyjä. Klamilassa Ronkuli onkin luonteva ihmisten tapaamispaikka, missä voi istahtaa ja jutella vaihtamaan kuulumisia.
Tuollainen paikka monelta kylältä nykyisin puuttuu, kun esimerkiksi kyläkauppoja on lopetettu.

Jututetut olivat sitä mieltä, että yksinäisyydestä kärsivät myös monet näillä kulmilla. On eristäytymistä ja pitkistä välimatkoista ja syrjäytymisestä johtuvaa yksinäisyyttä. Mietittiin myös sitä, että monesti miehet pärjäävät heikommin ja ovat alttiimpia yksinäisyyden mukanaan tuomille ongelmille.
Tällaiset yhteiset kokoontumispaikat ja tapahtumat voisivat osaltaan lievittää ongelmaa, kun kynnys saataisiin tarpeeksi matalaksi ja välimatkat riittävän lyhyeksi.
Päivän anti oli kokonaisuudessaan hieno: valtavasti puheensorinaa, naurua, kohtaamisia ja uusia suunnitelmia eri kylillä. Kaikkiaan tapahtumaan osallistuikin reilut 160 henkilöä ja sille toivottiin myös jatkoa, ainakin kerran vuodessa.

SATU SUNI

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...