0

Pääkirjoitus: Varovaisin miettein ensi vuoteen

Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kymsote) aloittaminen ensi vuoden alussa merkitsee muutosta Kaakon kaksikon talousarvioihin.
Kymsoten hallintaan siirtyvä sosiaali- ja terveystoimi vaikuttaa budjetin rakenteisiin, koska palvelut ostetaan jatkossa uudelta kuntayhtymältä. Suuruusluokka menojen osalta on molemmissa kunnissa lähellä kuluvan vuoden tasoa, joten siinä mielessä mistään merkittävästä muutoksesta ei tässä vaiheessa ole siis kysymys. Huolta herättää kuitenkin jo nyt se, että Kymsotelle asetetaan heti alkajaisiksi isot säästötavoitteet tuleville vuosille.
Virolahti lähtee ensi vuoteen noin 148 000 euron alijäämäinen tulos mielessään. Miehikkälä pyrkii taas pitämään tuloksensa edelleen noin 257 000 euroa ylijäämäisenä. Virolahden verotulojen ennakoidaan kasvavan 3,5 ja Miehikkälän 2,9 prosenttia. Molemmat kunnat päättivät jo aiemmin nostaa tuloveroprosenttiaan 0,5 prosenttiyksiköllä, mutta korotukset eivät yksin selitä verotulojen kasvuennustetta.
Investointeja Virolahti aikoo tehdä 1,5 miljoonalla ja Miehikkälä 0,9 miljoonalla. Virolahden suurin kohde tulee olemaan Virojoen päiväkoti, johon varaudutaan 0,6 miljoonalla eurolla. Loput 1,2 miljoonaa tästä lähes parin miljoonan euron hankkeesta hupenevat seuraavina vuosina.
Toiminnallisia muutoksia kunnissa ei juuri tulla näkemään. Kymsoten osaltakin on tässä vaiheessa sovittu, että palveluverkosto säilytetään ennallaan ainakin ensimmäisen toimintavuoden ajan.
Ensi vuosi tulee olemaan siis peruspalveluista huolehtimista – ellei sitten vuosi tuo yllätyksiä tullessaan.

Viikon kysymys

Häiritseekö postilakko elämääsi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä