0

Kaakonkulma 50 vuotta: Esko Hämäläisen unelma elää edelleen – pyramidi olisi huikea matkailuvaltti

YLÄMAAN ensimmäinen ja viimeinen kunnanjohtaja Esko Hämäläinen ei luovuta.
Hänen pitkäaikainen haaveensa kivipyramidista elää edelleen – tosin ainakin vielä – ilman yhtään sen suurempaa konkretiaa kuin aikaisemminkaan.
– Se on ikään kuin kassakaapissa odottamassa kunhan rahoitus liikahtaa eteenpäin. Mutta ei sen tarvitsekaan tulla nyt. Se voi tapahtua viiden tai viidenkymmenen vuoden kuluessa, Hämäläinen muistuttaa.
Ajatus Ylämaan pyramidista kiiri maailmoille 1990-luvun puolivälissä. Ylämaan kivikeskuksen johtoryhmä kokousti Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä ja puheeksi tuli taas kerran kunnan tarvitsema näyttelytila kivituotteille, erityisesti spektroliitille.
– Siinä sitten asiasta puhuttiin. Ensin tuli puheeksi sellainen tetran muotoinen rakennelma, mutta sitten se muuttui nopeasti pyramidiksi, Hämäläinen muistelee.

Melko pian asian julkistamisen jälkeen kävi selväksi, että pyramidia ei kuitenkaan ilmaiseksi Ylämaalle saataisi. Jo alkuvuosina puhuttiin 10 miljoonasta markasta.
– Kustannuksena se olisi aikamoinen. Nyt puhutaan ehkä noin kolmesta miljoonasta eurosta, Hämäläinen laskee.
Pyramidin raaka-aineena oli tarkoitus käyttää teollisuuden tuottamaa sivukiveä, joka ei sinänsä kovin paljon maksaisi. Hämäläinen muistuttaa, että sen enempää alunperin kuin nytkään hankkeeseen ei ole ollut tarkoitus käyttää verovaroja. Sopivaa tai sopivia rahoittajia ei vain ole löytynyt.
Kun Ylämaa liittyi Lappeenrantaan vuoden 2010 alussa, hiljaisella liekillä kytenyt ajatus pyramidista sai hetkellisesti uutta voimaa.
Tuolloin jo edesmennyt Myö-liikkeen kaupunginvaltuutettu Antti O. Arponen teki valtuustoaloitteen pyramidin kustannusten selvittämiseksi. Aloitteen allekirjoittivat Arposen ryhmän lisäksi perussuomalaisten valtuutetut ja kaksi kristillisdemokraattia.
Aloite ei kuitenkaan johtanut sen pitemmälle.

Kun vuosien saatossa Ylämaan pyramidista on puhuttu, on useimmiten kirjaimellisesti raapaistu vain sen pintaa. Toisin sanoen pyramidista on keskusteltu enemmän rakennuksena, mutta ei niinkään siitä, mitä se pitäisi sisällään.
Selvää on, että Ylämaan korukivet sieltä saisivat ainakin näyttelytilan, mutta Esko Hämäläisen mukaan pyramidin sisälle rakennettavilla käytävillä ja onkaloilla olisi muutakin sanottavaa.
– Sinne voitaisiin tehdä kaiverruksia, jotka kertoisivat meidän kulttuuristamme jälkipolville.
Pyramidiin voisi siis tallentaa historiaa samalla tavoin kuin Egyptin hieroglyfeihin.
Jos joku on kuvitellut, että pyramidi olisi jonkinlainen kauppahalli myymälöineen, siinä hän on erehtynyt.
– Kaikki sellainen tapahtuisi tässä pyramidin ympärillä, Esko Hämäläinen painottaa.

Ja jos mitään muuta tämä hullulta kuulostava idea ei ole saanutkaan aikaiseksi, on Ylämaalle kertynyt ainakin julkisuutta.
30-metrinen, ruskeasta graniitista rakennettu ja noin sata tonnia painava Egyptin pyramideja muistuttava rakennus herätti jo aikanaan mielenkiintoa mediassa ympäri valtakuntaa.
Ja se herättää edelleen – aina kun se puheeksi otetaan. Ilmiö ei ole aivan verrattavissa Ruokolahden leijonaan, mutta lähelle sitä kyllä päästään.
Esko Hämäläinen ei kuitenkaan aio luovuttaa. Hänen mukaansa suunnitelmat ovat valmiina ja tonttikin on olemassa.
– Se on tässä Jalokivikylän läheisyydessä, mutta sen tarkemmin asiaa ei voi paljastaa. Se nostaisi tonttien arvoa huomattavasti, hän huomauttaa.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä