0

Kymenlaaksolaisten potilastiedot yhteen rekisteriin – muutos tehdään uudenvuodenyönä

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ottaa vuodenvaihteessa käyttöön uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Lifecaren. Uuteen rekisteriin siirtyvät kaikki Haminan, Kotkan, Kouvolan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden asukkaiden tiedot.
Tähän asti Etelä-Kymenlaakson kunnilla, Kouvolalla ja Carealla on kullakin ollut oma Effica-järjestelmänsä.
Lifecaren käyttöönotto alkaa heti vuoden vaihduttua uudenvuodenyönä. Muutos ei vaikuta potilaiden päivystyksessä saamaan hoitoon, mutta uudenvuodenpäivänä potilastietojen kirjaamisessa käytetään poikkeusjärjestelyjä.
– Päivystyksissä kaikki potilastapahtumat kirjataan reilun vuorokauden ajan paperille tai toiminnanohjausjärjestelmän avulla. Tiedot siirretään uuteen järjestelmään, kun se on käytettävissä tammikuun toisen päivän aamusta alkaen, kertoo ylilääkäri Kimmo Salmio.
Terveysasemilla uuden järjestelmän käyttöön on varauduttu pidentämällä hieman vastaanottoaikoja ja harventamalla annettujen aikojen määrää tammikuun ensimmäisellä viikolla.
– Vastaanotoilla ja poliklinikoilla halutaan varmistaa, ettei vastaanottoajoissa tulisi myöhästymisiä ja jokaisen potilaan asian käsittelyyn on tarpeeksi aikaa uudesta järjestelmästä huolimatta, Kymsoten johtajaylilääkärinä vuodenvaihteessa aloittava Arto Toivanen kertoo.

Uudesta rekisteristä ammattilaiset näkevät hoidon kannalta tarpeelliset terveystiedot koko Kymenlaakson alueella, eikä erillistä lupaa tietojen tarkasteluun tarvita. Ammattilaisetkaan eivät saa katsoa kuin sellaisen henkilön tietoja, joihin heillä on hoitosuhde.
Kymenlaaksolaisilla on ollut tähän asti mahdollisuus kieltää esimerkiksi kotikunnan ja Carean välillä tapahtuva tietojen luovutus, sillä kunnilla ja Carealla on ollut omat rekisterinsä. Kun vuodenvaihteessa siirrytään yhteen rekisteriin, kiellot eivät ole enää voimassa Kymsoten sisällä eikä niitä voi jatkossa tehdä.
Kiellot Kymsoten ulkopuolelle pysyvät voimassa ja jatkossa kieltoja muille toimijoille voi tehdä Kymsoten rekisterissä oleville tiedoille.

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä