0

Yhdistyksillä ei ole rahaa Ylämaa-talon ylläpitoon – ylämaalaiset kritisoivat kaupungin suhtautumista

YLÄMAALAISTEN yhdistysten edustajat kritisoivat voimakkaasti Lappeenrannan kaupungin aikeita laittaa Ylämaa-talon osakkeet uudelleen julkiseen huutokauppaan, jos Ylämaalta ei löydy yhdistystä tai muuta yhteisöä, joka haluaisi vastaanottaa osakkeet lahjoituksena.
Viime viikolla kokoontuneet yhdistysten edustajat päättivätkin tehdä oikaisuvaatimuksen Lappeenrannan kaupunginhallituksen marraskuussa tekemästä päätöksestä, jossa ylämaalaisille annettiin tämän vuoden loppuun asti aikaa harkita lahjoitustarjousta.
– Se on selvää, ettei yhdelläkään ylämaalaisella yhdistyksellä ole sellaisia varoja, että se pystyisi ottamaan lahjoituksen vastaan, Ylämaan Pyrkijöiden puheenjohtaja Jarmo Piispanen ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Marja Hovi summasivat tilanteen alueraadin koolle kutsumassa palaverissa.
Samaa mieltä oli alueraadin puheenjohtaja Erkki Mäkinen.
– Jokainen yhdistys on varmasti pohtinut tahollaan tätä tarjousta, mutta kaikkien tilinpäätös on muutenkin osapuilleen nolla.

Kokouksessa ei ollut saatavilla vahvistettuja tietoja Ylämaa-talon ylläpitokustannuksista, mutta epävirallisten tietojen mukaan koko kiinteistön lämmityskustannukset ovat vuodessa keskimäärin 20 000 euroa.
– Tästä noin 12 000 euroa voitaisiin saada vuokralaisilta vuokrina, mutta senkin jälkeen maksettavaa kertyisi vielä 8000 euroa vuodessa. Oman osansa kustannuksista joutuisi tietysti maksamaan myös se turkulainen yritys, joka osti entiset metsänhoitoyhdistyksen ja osuuspankin tilat, Jukka Lohko selvitti.
Lämmityskulujen lisäksi kuluja aiheutuu myös kiinteistöveroista ja talon muusta ylläpidosta.

Erkki Mäkinen painotti, että kaupungin kuuluisi järjestää ylämaalaisille yhdistyksille kokoontumispaikka.
– Lappeenrannassa on rakennettu varta vasten tällaisia tiloja yhdistysten käyttöön. Meille tämä Ylämaa-talo riittäisi tässä kunnossa ilman isompia remonttejakin.
Jukka Lohko totesi suoraan, että ylämaalaiset ovat huutolaispojan asemassa kaupungin päätöksenteossa.
– Esimerkiksi Joutsenon kohdalla ei edes puhuttu Joutseno-talon myymisestä.
Yleishyödylliset yhdistykset saavat käyttää Joutseno-talon tiloja ilmaiseksi kuten tähän asti on ollut Ylämaa-talollakin käytäntönä.
Yhdistysten edustajat muistuttivat kaupungin hallinnolle, että Ylämaa-talo on ainoa esteetön kokoontumispaikka Ylämaalla, ja ainoa mahdollinen tukikohta monelle yhdistykselle. Taloa käyttää myös Eksote, jonka Mallu- ja Malla-autot pysähtyvät talon edustalle kahdesti viikossa.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä