0

Sana jouluksi: Sävyjä

Vanhemmat opettivat olemaan rehellinen, miettimään mitä puhuu, missä ja kenelle ja olemaan puuttumatta toisten asioihin.
Olen yrittänyt muistaa nämä ohjeet, mutta en ole voinut niitä aina noudattaa. Niissä jokaisessa on oma vaikeutensa.
Jos olet rehellinen asiassa, josta suurin osa ihmisistä on syystä tai toisesta toista mieltä, sinut ainakin henkisesti lynkataan, koska kulttuurissamme piilee (ei onneksi vielä vallitse) se, että joistain asioista tulee olla yhtä mieltä.
Jos et edes joskus puutu näkemiisi epäkohtiin, vaikkapa toisen ihmisen kiusaamiseen tai laiminlyömiseen, on mahdotonta elää hyvällä omalla tunnolla. On tilanteita, joissa ihminen joutuu puuttumaan toisten asioihin, vaikka se olisi kiusallista.
Helpointa luulisi olevan se, että miettii missä puhuu, mitä ja kenelle. Näin ei ole. Emme aina voi tietää kuka ja millainen on kuulija. Miksi hän valikoi puheesta juuri sen minkä valikoi? Niukka ja harkittu puhe on siis vaihtoehdoista turvallisin.
Ilmaisemme ja otamme asiat vastaan eri tavoin, koska olemme ihmisiä. Jumala on luonut meidät erilaisiksi ja olemme kasvaneet erilaisissa olosuhteissa. Tiedämme sen, mutta emme aina tahdo hyväksyä tai muistaa sitä.
Kuulemme asiat, kuten musiikin, eri tavoin. Luemme ja jopa uskomme asiat eri tavoin. Me myös koemme jouluun liittyvät asiat hyvin eri tavoin. Kukin niistä lähtökohdista ja tilanteista käsin, joissa olemme ja elämme.

Sanotaan että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja tämä, jos mikä on totta.
Ajatellaanpa kuvaa vanhan talon ikkunasta, jossa punertavat kauniisti laskeutuvat verhot koristavat jo maaleistaan rapisevia ikkunanpieliä.
Vaatimattomat jouluvalot on asennettu tuplaverhojen väliin, ja keskikokoinen kierrätyksestä löydetty joulupallo lumihiutalekuvioin valaisee kauniisti ikkunassa.
Pörröinen harmaa kissa istuu sohvan reunalla ikkunalla ja kyttäilee innokkaana, kun suuret lumihiutaleet tippuvat maahan. Kissa luulee niitä eläviksi ja pitää omanlaistaan metsästysääntä hiutaleita tavoitellessaan. Pienet äänet voi jopa kuulla, jos tilanne on tuttu.
Ruudun lävitse otetussa kuvassa näkyy taka-alalla vasemmalla iso ruokapöytä, jossa on kirkkaan punainen liina. Sen päällä istuu harmaapukuinen tonttu vieressään muutama tuikkulyhty.
Oikealla puolella kuvaa loistaa takka, johon on juuri laitettu paljon puita.
Kissan takana sohvan vieressä on matala pöytä, jolla höyryää kaksi glögimukia. Ryynimakkarat odottavat halsterissa hiillosta. On jouluyö.

Se on meidän jouluyö.
Lumihiutaleet olivat kuvitelmaa. Jos kuvalle pitäisi antaa nimi, se olisi Joulurauha. Kissa käkättelee ikkunassa ja takka vähän rätisee, mutta muita ääniä ei ole. On rauha ja hiljaisuus.
Ihminen ei tarvitse paljoa, että on hyvä olla, mutta joulurauhan saavuttaminen on lahjoista suurimpia ja arvokkaimpia.
Rukoilen ja toivotan Joulurauhaa kaikille ihmisille niihin elämän tilanteisiin ja olosuhteisiin, joissa kukin elämme ja olemme.

Anne Koivunen
kappalainen, Virolahti
Haminan seurakunta

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä