0

Klamilan Ierikka: Kelpo kuusijuhla

Karhu ja joulupukki olivat kahdestaan syömässä myöhäistä jouluillallista tuvassa. Talon muu väki oli jo syvässä unessa, jonka vuoden kestänyt lahjaruljanssi vaati.
Pukki oli heittänyt pitkän keikan pakettien kanssa maapallon ympäri. Onneksi hänen pikku apulaisensa olivat ripotelleet lahjoja valmiiksi kotien ovien taakse pärekoreihin, säkkeihin ja risukasoihin.
Pöydässä oli tarjolla kaikki herkut, joita pukki oli muorin ja tonttujen kanssa jouluksi pakkaseen kerännyt. Laatikot ja muut työläät ruoat oli perinteisesti ostettu Salesta. Tällä kertaa erityisesti kalaruoat tekivät kauppansa.
Pukki ja karhu huokaisivat yhtä aikaa raskaasti, ja nousivat pöydästä yhtä aikaa. He menivät ulos haukkaamaan raitista ilmaa. Kuistilla he istahtivat penkille ja katsoivat ääneti tähtiä. Revontulten ritinä kuului heikosti pukin kuulolaitteeseen.

Siinä istuessaan he saivat idean hiukan painia pihamaalla. Piha oli kuitenkin märkä ja kova, joten he siirtyivät sisälle. Tuvassa alkoi paini. Karhu ja pukki pyörivät kuin väkkärä toistensa kimpussa. Hiki päässä he istahtivat tuvan lattialle puuskuttamaan.
Samassa tuvan ovi aukeni ja sisään astuivat Jukolan veljekset Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero kovalla ryminällä. Juhani huusi: ”Kuulimme jo kauas, että täällä tanner tömisee ja on joulupainit. Liitymme mukaan, Impivaaran jo poltimme, enää ei ole huolta tulipalosta.”
Samassa pojat syöksyivät toistensa ja pukin ja karhun kimppuun. Lautalattia notkui ja paukkui. Pöytä siirtyi seinän viereen ja nojatuolit kaatuivat.
Lopulta kaikki makasivat lattialla selällään ja läähättivät. Pukki nousi istumaan ensimmäisenä ja sanoi: ”Olipa se kelpo joulupaini. Käykäämme nyt yhdessä joulupöytään syömään herkullista luumukiisseliä.”

Huonekalut pantiin paikalleen ja kaikki yhdeksän istuivat pöytään. Kiisseliä kehuttiin maan mainioksi, ja pukkia kiiteltiin kunnon joulu-ukoksi. Sitten pojat sanoivat, että kotona jo odotellaan, ja he lähtivät perheittensä luo. Simeoni, joka asui yksin, jäi vielä hetkeksi selaamaan joulun sanomalehteä. Hän kun oli nuuka, niin luki lehden vieraissa milloin missäkin.
Simeonikin lähti ja pukki ja karhu jäivät kahden kesken. Pukki istahti kiikkustuoliin ja karhu katseli ikkunasta kaihoisasti metsään. Pian olivat kumpikin autuaan unessa istuallaan.

Erkki Kupari

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä