0

Pääkirjoitus: Edunvalvonnan aikakausi alkoi

Kuten vuoden viimeisissä Virolahden ja Miehikkälän kunnanvaltuustoissa tuli esille, alkanut vuosi merkitsee yhä suurempaa edunvalvonnan tarvetta. Tämä tulee vuoden alussa aloittaneen Kymen sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsoten myötä ajankohtaiseksi samantien.
Pienten kuntien rooli – samalla kun ne menettivät suurimman osan taloudellisesta vallastaan – jää uudessa kuntayhtymässä väkisinkin juuri tällaiseksi. Miehikkälä saa uuden yhtymän valtuustoon yhden edustajan ja Virolahti kaksi, joten kummallakaan kunnalla ei ole menestymisen edellytyksiä ajaa pelkästään omia tarpeitaan.
Se ei tietenkään ole tarkoituskaan. Uudessa Kymsotessa on määrä siirtyä tarkastelemaan maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeita kokonaisuutena, ei nurkkakuntaisesti kenenkään omia tarpeita. Matkan varrella tämän uudenlaisen ajattelutavan merkitystä on korostettu korostamisen perään.
Kaikki kuitenkin tietävät, että uuden omaksuminen voi olla työlästä. Erityisen työlästä se on tilanteessa, jossa uusi kuntayhtymä on synnytetty mittavien eturistiriitojen saattelemana. Vaikka nämä vanhat kaunat ja kiistat olisivatkin nyt jo menneen talven lumia, erityisesti juuri pienten kuntien on syytä seurata tarkasti sote-kuntayhtymän kehittymistä ja olla aktiivisesti itse mukana sen rakentamisessa.
Meille tavallisille veronmaksajille ja sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitseville kansalaisille uusi kuntayhtymä näyttäytyy tässä vaiheessa niin, ettei oikeastaan mitään tapahdukaan. Terveysasemat säilyvät samoissa paikoissa ja lääkäriin pääsee. Siirtymäaika ei kuitenkaan kestä loputtomiin ja muutamassa vuodessa meillä voi olla hyvinkin toisennäköinen palveluverkosto kuin se nyt on.

Viikon kysymys

Lähdetkö lumimaisemiin hiihtolomalla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä