0

Pääkirjoitus: Idea sika-aidasta oli kovin erikoinen

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi viime viikolla, ettei Virolahdelta pohjoiseen kannata rakentaa aitaa villisikojen levittäytymisen estämiseksi. Koko sika-aitahanke oli jo alunperinkin vähintäänkin erikoinen. Pelkällä maalaisjärjellä pystytään toteamaan, ettei maastorajalle ole mahdollista pystyttää sellaista aitaa, joka totaalisesti pysäyttäisi villisiat. Toisaalta afrikkalainen sikarutto leviää enemmänkin ihmisen kuin sikojen itsensä tuomana.
Ministeriön ulostulo tapahtui sen jälkeen, kun se oli saanut Luonnonvarakeskuksen ja Eviran tekemän selvityksen sika-aidan rakentamisen vaikutuksista ja sen arvioidusta hinnasta. Selvityksen jälkeen ministeriön oli helppo todeta, ettei keskustelua asiasta kannata enää jatkaa.
Selvityksessä todettiin juuri se, ettei mikään aita ole takuuvarma keino pysäyttää villisian leviämistä. Aidan hintalapuksi selvityksessä määriteltiin 30 000 – 32 000 euroa kilometriltä, eli 500 kilometrin aita maksaisi 15-16 miljoonaa euroa.
Sikaruton estämiseksi on järkevämpää tehdä muunlaisia toimenpiteitä. Suurin ja tärkein niistä on rajan yli tulevien ihmisten valistaminen, etteivät he tuo mukanaan elintarvikkeita, joista rutto saattaa Suomeen levitä, kuten kävi esimerkiksi Belgiassa viime vuonna. Tauti voi kulkeutua myös vaatteiden ja kenkien mukana.
Suomen puolella ja erityisesti täällä Kaakonkulmalla on tehtävä kaikki mahdollinen sen eteen, että villisikoja saadaan metsästettyä riittävästi. Lainsäädäntöä on jo siltä osin rukattu parempaan suuntaan. Vielä voitaisiin kuitenkin pohtia, onko sellaisia käyttämättömiä keinoja olemassa, joista olisi varmasti hyötyä. Muun muassa aseiden pimeänäkölaitteista on käyty keskustelua.

Viikon kysymys

Kannatatko naisten asevelvollisuutta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä