Pääkirjoitus: Jätekysymykset selkiytymässä

Viime vuoden loppupuolelta asti jossain määrin sekavuutta aiheuttaneisiin kuntien jätehuoltoon liittyviin kysymyksiin on nyt löytymässä selkeämmät pelisäännöt. Tekninen lautakunta hyväksyi

KK

Viime vuoden loppupuolelta asti jossain määrin sekavuutta aiheuttaneisiin kuntien jätehuoltoon liittyviin kysymyksiin on nyt löytymässä selkeämmät pelisäännöt. Tekninen lautakunta hyväksyi viime viikolla jätehuollon toiminnan periaatteet ja sitä kautta myös vastauksia alkoi tulla.

Tärkein niistä on se, että Virolahti saa kevään aikana oman jätteiden vastaanottopisteensä ja kunnan alueella järjestetään myös autokeräys. Virolahtelaiset ovat olleet eri some-kanavilla ja myös muissa keskusteluissa kovasti huolissaan siitä, pitääkö jätekuormien kanssa nyt tosiaankin ajaa Haminaan saakka, kun Miehikkälään jätteitä ei enää saa viedä.

Miehikkälän pienjäteasemalle ulkopuolisia jätteitä ei tosiaankaan saa enää viedä. Miehikkälä jättäytyi hieman yllättäen ulos Kymenlaakson Jäte Oy:n tarjoamista palveluista, joihin kaikki muut alueen kunnat ovat menossa mukaan. Miehikkälässä pelättiin oman pienjäteaseman menettämistä, mikä ainakin tämänhetkisen tilanteen valossa näyttää olleen turha pelko. Kaakon kaksikossa olisi joka tapauksessa tarvittu yksi vastaanottopiste, vaikka kunta olisi mukaan samaan rinkiin lähtenytkin.

Toinen pelko Miehikkälässä oli siitä, että suuri organisaatio päättää kuljetuksista kokonaisuutena, jolloin pienet paikalliset toimijat eivät pysty vastaamaan kilpailuun. Pelko voi olla täysin aiheellinen, elleivät kunnat jätehuoltoyhtiön omistajina pysty vaatimaan esimerkiksi alueen pilkkomista osiin kuljetusten järjestämisen osalta. Asiasta on tiettävästi ollut liikkeellä myös väärää tietoa.

Asukkaille tärkeintä on, että jätehuoltoasiat ovat kunnossa, tuottivatpa palvelut sitten kuka tahansa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka