0

Mielipide: Petetyt vaalilupaukset

Hallituspuolueet ovat hallitusohjelmassaan pettäneet monet keskeiset lupauksensa äänestäjilleen. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lupasi juuri ennen 2015 eduskuntavaaleja, että opiskelijoiden, lapsiperheiden, eläkeläisten ja muiden tuensaajien euroista ei oteta senttiäkään pois ja sanoi: ”Tasoa ei leikata.”
Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset ovat kurittaneet kuitenkin etenkin lapsiperheitä ja työttömiä.
Nostetaan esille vielä yksi merkittävä vaalilupaus, joka ei pitänyt ollenkaan. Viime eduskuntavaaleissa puolueet antoivat koulutuslupauksen. Lupauksen teemat olivat ”koulutuksesta ei leikata” ja ”opintotukea ei heikennetä”, Vaalit voittivat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Ne kaikki olivat luvanneet pitää koulutusmäärärahat vähintään entisellä tasolla.
Hallitusohjelmassa koulutukseen kohdistettiin kuitenkin rajuja leikkauksia. Koulutuksesta leikkaaminen on kuin ampuisimme kansakuntana itseämme jalkaan. Suomi menestyy vain panostamalla koulutukseen kaikilla tasoilla. Menestyksemme avain on ollut tasa-arvoinen ja maksuton koulutusjärjestelmä. Tasa-arvoiset mahdollisuudet sivistykseen nostivat sodan runteleman maan menestyjien joukkoon. Suomen väestön koulutustaso ja oppimistulokset ovat kuitenkin kääntyneet laskuun.

Rajut säästöt näkyvät jo nyt ammatillisessa koulutuksessa. Oppilaitoksia on suljettu, lähiopetuksen määrä on romahtanut ja tuhansia opettajia irtisanottu. Hallituksen politiikka on heikentänyt oppimistuloksia ja kasvattanut koulutuksen keskeyttäneiden määrää. Alueellinen eriarvoisuus on kasvanut. Joillakin aloilla lähiopetuksen niukkuus vaarantaa jo työturvallisuuden.
Julkisen sektorin resurssien niukkuus karsii ammattiopetusta pieniltä paikkakunnilta. Leikkausten haittapuoli on ollut se, että opetus keskittyy yhä suurempiin opinahjoihin.
Hallituspuolueet ovat pettäneet äänestäjänsä. Monipuoluejärjestelmässä ja monen puolueen hallituksessa yksi puolue ei voi tietysti koskaan saavuttaa kaikkia tavoitteitaan. Nyt kuitenkin lähes kaikki keskeiset vaalilupaukset on petetty, ja mikään ei syö politiikan uskottavuutta niin paljon kuin petetyt vaalilupaukset. Se ei lisää äänestäjien kuluttajansuojaa tai suomalaisten uskoa poliittiseen päätöksentekoon. Nyt vain puolet äänestää enää. Siksi vaalien lähestyessä vaalilupauksiin kannattaa suhtautua harkiten. Pääministeri Sipilä leikkasi ammatillisesta koulutuksesta 250 miljoonaa euroa, mutta lupaa taas 1000 työpaikkaa takaisin jos pääsee jatkokaudelle. Uskokoon ken haluaa. Nyt on arvioitava Sipilän hallituksen tekoja. Tietysti joku voi muistella vaikka miten pitkälle historiaan, mutta seuraavilla hallituksilla on aina mahdollista ollut korjata edellisten virheet.

Äänestäjä on siitä outo tapaus, että vaikka häntä huijataan kerta toisensa jälkeen, lähes samat naamat äänestetään aina jatkoon vaaleissa. Nyt on kuitenkin aika muuttaa suuntaa. Panostetaan lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tehdään Suomesta koulutusystävällinen maa, jossa turvataan jokaiselle nuorelle opiskelupaikka. Yhtään nuorta meillä ei ole varaa antaa syrjäytyä.

Risto Mykkänen
eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Pieksämäki

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä