0

Mielipide: Maltti ja myötätunto

Keskusteluilmapiirissä vallitsee sotatila. Ääripäät huutavat kilpaa omia totuuksiaan. Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan. Nykyisen kaltaiselle talousjärjestelmälle muista välittävä yhteisöllisyys on uhka. Meille myydään lakkaamatta yksilöllisyyttä ja ajatusta siitä, että jokainen on oman onnensa seppä. Samalla yksinäisyyden ja merkityksettömyyden tunteet ovat eriasteisina jo lähes kansantauti.
Tähän ei ole pakko suostua. Keinoja tasa-arvoisemman, merkityksellisemmän ja vähemmän polarisoituneen yhteiskunnan rakentamiseen on, mutta kivijalaksi tarvitaan se myötätunto. On oltava kykyä puntaroida asioita monelta kantilta. Tarvitaan yhteinen tahtotila siihen, että yhteiskunnasta ja toisistamme huolen pitäminen ei ole kustannustekijä, vaan kaiken pohja ja perusta. Tarvitaan visio paremmasta tulevaisuudesta ja tahtoa siihen pääsemiseen.

Yhdessä olemme enemmän. Äänestäminen on hyvä keino laittaa tämä joukkovoima konkretian asteelle. Totuus ja tieto on saatava takaisin arvoon. Sivistys on tiedonjanoa ja tietoon perustuvaa ymmärrystä, yhdessä määriteltyjä arvoja ja käytöstapoja.
Sanotaan, että raha menee rahan luo. Nykyhallituksen toiminnassa näin on todellakin ollut. Sanotaan myös, että jos annat hyvän kiertää, se palaa takaisin luoksesi. Samoin osallisuus kerryttää osallisuutta; osallistumisten myötä nähdään uusia osallistumisen paikkoja ja mahdollisuuksia. Myös myötätunto kerryttää myötätuntoa. Tutkitusti empatia kasvaa parhaiten lapsilla, jotka kasvavat empatian keskellä.
Rakkauden puute, vihamielisyys, saati väkivalta vievät lapsilta ja nuorilta kyvyn tunnistaa tunteita; sekä omia että muiden. Aikuisen tehtävä olisi olla sellainen malli, joka kohtelee muita hyvin. Sama pätee politiikassa ja yhteiskunnan rakentamisessa. Yhteiskunnan tehtävä ei ole olla tulosyksikkö, vaan kaikkien kansalaistensa hyvinvointia mahdollistava ja tukeva kivijalka. Tulevaisuus on yhteinen asia.

Väitän, että tämä yhteiskunta ei tarvitse enää yhtään kovasydämistä poliitikkoa lisää. Päinvastoin. Rikkirepivään keskusteluun tarvitaan malttia ja myötätuntoa.

Piia Kleimola
Eduskuntavaaliehdokas, (vas. sit.)

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...