Pääkirjoitus: Hoivan kupla puhkeamassa

Yksityisissä vanhusten hoivakodeissa paljastuneiden väärinkäytösten ei loppujen lopuksi pitäisi tulla kenellekään kovin suurena yllätyksenä. Hoivakotien henkilöstö ja vanhusten omaiset ovat

KK

Yksityisissä vanhusten hoivakodeissa paljastuneiden väärinkäytösten ei loppujen lopuksi pitäisi tulla kenellekään kovin suurena yllätyksenä. Hoivakotien henkilöstö ja vanhusten omaiset ovat yrittäneet tuoda tätä viestiä julki jo useita vuosia, mutta heidän ääntään ei ole kuunneltu tai ei ole haluttu kuunnella.

Uutisten keskiössä olleen Esperi Caren ja sen Haminan hoivakodin toiminnasta on täällä Kaakonkulmallakin käytetty aika ajoin varsin painavia puheenvuoroja, mutta hoivayksikön toiminta on jatkunut niin kuin mikään ei olisi vialla. Valvira on tiettävästi varoituksia sinnekin antanut, mutta lopputulos on ollut laiha.

Tiedossa on, että hoivakodin aikoinaan aloittaessa toimintansa sinne palkattiin kyllä ammattitaitoista väkeä, mutta monen kohtaloksi tuli työsuhteen päättäminen jo koeajan puitteissa. Perusteluina oli mitä kummallisimpia keksityltä vaikuttaneita syitä.

Nyt näitä vastaavia ja vielä karumpiakin tapauksia on nostettu esille kymmenittäin eri puolilla Suomea. Eikä yksistään Esperin yksiköissä, vaan muidenkin yksityisten toimijoiden keskuudessa.

Jotkut ovat pitäneet koko uutisointia vaalikikkailuna, mutta siitä ei ole todellakaan kysymys. Räikeät laiminlyönnit vanhusten hoidossa ovat asioita, joita ei pidä sotkea vaaleihin millään tavalla.

Täällä Virolahdellakin mietittiin vielä viime syksynä, josko Villinranta myytäisiin jollekin sosiaali- ja terveysalan yhtiölle. Kaupat jäivät tekemättä – onneksi. Maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon hoteisiinsa ottaneen Kymsoten tuleekin nyt pitää huoli siitä, ettei näillä asioilla enää leikitä. Vanhustenhoidon tulee olla asiallista ja kiitettävällä tasolla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka