0

Biokaasulaitoksen alasajo alkoi ja tuotanto pysähtyy maaliskuun lopussa

HAMINAN ENERGIA Oy:n Virolahden biokaasulaitoksella on aloitettu alasajotoimet, joilla laitos tullaan pysäyttämään maaliskuun loppuun mennessä. Kysymyksessä on sen jälkeen koko tuotannon seisakki, jonka aikana laajennusosa tehdään tuotantokuntoon.
– Tuollainen biokaasulaitos ei pysähdy hetkessä nappia painamalla, vaan se tapahtuu pitemmän ajan kuluessa. Tavoitteena on, että laitos on suljettu maaliskuun loppuun mennessä ja sen jälkeen pääsemme jatkamaan sen kehitystoimia, sanoo liiketoimintajohtaja Heikki Lappalainen Haminan Energialta.

Vaahterikon laitokselle rakennettiin laajennusosa, joka valmistui viime vuonna, mutta kahta uutta reaktoria ei ole vielä saatu tuotantokuntoon. Tähän vaikutti oleellisesti laitetoimittaja BioGTS:n konkurssi viime syksynä.
– Tottakai, kun tuollainen yhteistyökumppani ajautui konkurssiin, sillä oli vaikutuksia. Emme päässeet jatkamaan niitä kehitystoimia, joita olisi pitänyt tehdä. Uusia reaktoreita on kylä jo käytetty, mutta siellä tarvitaan edelleen kehitystoimia, että saamme laitoksen toimintaan täydellä teholla, Lappalainen sanoo.
Lappalainen jatkaa, että korvaavia laitteita löytyy Euroopasta ja myös Suomesta.
– Euroopassa tällainen mädätystekniikkaan perustuva biokaasun tuottaminen on hyvinkin yleistä ja kyllä meiltä löytyy Suomestakin tietotaitoa, muun muassa Lahdesta ja Helsingistä.

Seisakin aikana Haminan Energia siis tekee tarvittavat kehitystoimenpiteet, joiden jälkeen koko laitos voidaan käynnistää uudelleen.
Heikki Lappalainen arvioi, että tuotanto on pysähdyksissä koko kesäkauden.
– Kyllä siihen ensi kesä menee.
Hänen mukaansa Virolahden laitoksella on hyvin raaka-aineita toimittavia yhteistyökumppaneita, vaikka tulevana kesänä syötteitä ei vastaanotetakaan
Virolahden biokaasulaitos käynnistyi vuoden 2015 lopussa kolmen reaktorin voimin. Oma liikennekaasun jakelupiste yhtiöllä on ollut vuodesta 2006 lähtien St1-asemalla Haminan Itäväylässä. Biokaasulaitoksen seisakilla ei ole vaikutusta Haminan Energian tankkausaseman toimintaan.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Tarkistatko säännöllisesti palovaroittimen kunnon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä