0

Pääkirjoitus: Moottoritien talvihoito puhuttaa

Vajaa vuosi sitten valmistuneen moottoritien talvihoito on herättänyt ihmetystä ja kummastusta heti ensimmäisenä kokonaisena talvikautena. Tien kunnossapidosta vastaavaa YIT:tä on moitittu siitä, ettei tietä pidetä kokonaan sulana ja että Haminan ja Vaalimaan välillä pitää körötellä 80 kilometrin tuntinopeusrajoitusten mukaisesti, vaikka kysymyksessä on uusi ja hyväkuntoinen moottoritie.
Kansalaiskeskustelu on usein paikallaan ja tässäkin tapauksessa mielipiteiden ilmaisun vapaus on olemassa kaikilla, jotka tietä käyttävät. Keskustelua on käyty niin autoilijoiden kesken kuin eri sosiaalisen median kanavillakin.
Keskusteluun on kuitenkin syytä ottaa mukaan ne tosiseikat, jotka siihen eittämättä kuuluvat. Tärkein niistä on Haminan ja Vaalimaan välisen tien vähäinen liikenne. Kysymys on Suomen hiljaisimmasta moottoritiestä. Viime joulukuussa Lelun mittauspisteessä, joka on Haminan ja Vaalimaan välillä ainoa, mitattiin 5 200 auton vuorokautinen liikennemäärä. Kesäkaudellakin autoja liikkui vain noin 6 000 vuorokaudessa. Se on todellakin vähän.
Liikennemäärän vähyys taas vaikuttaa siihen, ettei edes suolaaminen pysty pitämään kaistoja puhtaana. Tiesuola kun toimii vasta sitten kun liikennettä on riittävästi. On myös otettava huomioon, että kuluva talvi on ollut tienhoidollisesti poikkeuksellisen vaativa.
Ja kolmantena asiana myös se, että 80 kilometrin nopeusrajoitukset johtuvat osittain niin ikään liikennemäärästä. Nopeusrajoituksia hoitavaa järjestelmää kun ei ole suunniteltu näin vähäiselle liikenteelle.
Tienhoidon tasosta saa ja pitää olla huolissaan, mutta kärsivällisyys ja maltti ovat usein myös suuria hyveitä.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä