0

Miehikkälään kuusi ja Virolahdelle 14 uutta yritystä viime vuonna

Yritysten perustaminen säilyi viime vuonna vakaalla tasolla, selviää kehittämisyhtiö Cursorin kokoamista tilastoista.
Miehikkälään uusia yrityksiä syntyi kuusi kappaletta ja Virolahdelle 14. Koko Kotkan-Haminan seudulla perustettiin vuoden aikana 336 uutta yritystä. Kokonaismäärä oli yhden enemmän kuin vuotta aiemmin.
Yritysten perustaminen notkahti vuosina 2015 ja 2016, jonka jälkeen perustamismäärissä palattiin vuoden 2014 tasolle. Edelliseen vuoteen verrattuna vilkkaimmin uusia yrityksiä perustettiin Haminassa.
Eniten yrityksiä perustivat 31–40-vuotiaat (28,7 prosenttia). Lähes yhtä suuri osuus (26,3) oli 41–50-vuotiaiden kohdalla. Yli 60-vuotiaita yrityksen perustajia oli 7,8 prosenttia.

Cursorin aloittavan yrittäjän neuvonnassa uusien yritysten perustaminen laski 18 prosenttia. Cursor toimii uusyrityskeskuksena Kotkan-Haminan seudulla ja toteuttaa aloittavan yrittäjän neuvontaa uusyrityskeskusmallin mukaisesti.
Perustettujen yritysten toimialakirjo on melko laaja. Joukossa on runsaasti rakentamisen, kahvila- ja ravintolatoiminnan ja terveyden- ja hyvinvoinnin yrityksiä, ohjelmistosuunnittelua ja valmistusta sekä liike-elämän asiantuntijapalveluja tarjoavia yrityksiä, esittävän taiteen ja taiteellisen luomisen yrityksiä sekä erilaisia henkilökohtaisia palveluja tuottavia yrityksiä.
Niiden ohella on yrityksiä perustettu myös hieman epätavallisimmille toimialoille kuten sepän töihin, viljellyn pajun punonnan opettamiseen ja hevos- ja muiden nahkavarusteiden valmistamiseen, myyntiin ja korjaamiseen.
Lakanneissa yrityksissä oli muun muassa rakentamisen, liikkeenjohdon konsultointipalvelujen sekä tieliikenteen tavarankuljetuksen ja taksialan yrityksiä.

Perustaminen on ollut edelliseen vuoteen verrattuna vilkkainta Haminassa, jonne oli vuoden loppuun mennessä syntynyt 84 uutta yritystä. Viime vuoden vastaava luku oli 64. Myös seudun pienimmissä kunnissa perustanta kasvoi: Virolahdelle perustettiin viisi yritystä ja Miehikkälään yksi yritys edellisvuotta enemmän.
Kun yritystoimintansa lopetti 28 prosenttia edellisvuotta enemmän, supistui nettoperustanta 64 prosenttia vuoden takaisesta.
Konkurssien määrä sekä niiden henkilöstövaikutukset Kotkan-Haminan seudulla ovat vähentyneet ja konkursseja on tapahtunut vertailuseutuihin verrattuna lukumääräisesti vähiten.

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä