0

Opettajat loivat katseensa taidekuviin – VTS-menetelmä osallistaa ryhmän

Miehikkälän ja Virolahden koulujen opettajat kouluttautuivat tällä viikolla Kauko Kolhosen säätiön tuella käyttämään taidekuvia yli oppiainerajojen. Koulutuksen aiheena oli keskusteleva kuvantarkastelumenetelmä VTS.
VTS on lyhenne alkuperäisestä nimityksestä ”Visual Thinking Strategies”. Menetelmä on yksinkertainen ja perustuu ryhmän osallistamiseen.
Menetelmän ovat kehittäneet yhdysvaltalaiset psykologi Abigail Housen ja museopedagogi Philip Yenawine, ja sitä on kehitetty tutkimuspohjaisesti noin kahdenkymmenen vuoden ajan. USA:ssa VTS on monen koulun opetusohjelmassa, mutta Suomessa menetelmää on tätä hanketta ennen toistaiseksi käytetty lähinnä museo-opetuksen parissa.

Kouluttajana toimi taidekasvattaja ja taiteen maisteri Riikka Notkola, joka tutustui nyt pilotoitavan VTS-menetelmän käyttöön tehdessään tutkimusta Fulbright-stipendillä Yhdysvalloissa.
Notkola jatkokouluttautuu menetelmän käyttöön Eindhovenissa Hollannissa huhtikuussa ja tämän jälkeen kunnan opettajat saavat vielä lisää ohjausta metodin käyttöön.
Notkola asuu Helsingissä, mutta Miehikkälässä kuluvat viikonloput ja lomat hänen puolisonsa kanssa omistamalla ympärivuotisessa käytössä olevalla Suvikallion mökillä. Myös Notkolan isä Veijo Notkola ja aviomies Lassi Liikkanen ovat kotoisin Suur-Miehikkälästä.
Hankkeen yhteistyötaitelijaksi on valittu Haminan Metsäkylässä asuva kuvataiteilija Varpu Eronen. Hänen teoskuviaan käytetetään VTS-keskustelujun aiheena ja samalla koulujen oppilaat saavat mahdollisuuden tutustua paikallisen taiteilijan tuotantoon.

Kaakon kaksikon sivistystoimenjohtaja Auli Hyttinen pitää hyvänä VTS-metodin oppilaslähtöisyyttä, joka murtaa sitä perinteistä käsitystä, että ”opettaja on aina oikeassa.”
– Sen sijaan, että opettaja kertoisi mistä kuvassa on kyse, hän heittääkin pallon avoimien kysymysten avulla ryhmälleen ja keskittyy kuuntelemaan oppilaiden ajatuksia, Hyttinen pohdiskeli.
Hän kokosi vielä koulutuspäivän antia opettajille toteamalla, että pysähtyminen voi olla joskus hyvästä.
– Päivän aikana sai konkreettisesti huomata, miten kuvan äärelle pysähtyminen kannattaa.

Viikon kysymys

Häiritseekö postilakko elämääsi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä