0

Mielipide: Perustulon tulisi olla jokaisen oikeus

18 vuotta läheiseni omaishoitajana toimineena kaikki paperisodan ja selvitysten tekemisen helpottaminen on enemmän kuin tervetullutta. Voimia ja energiaa syövää hommaa loputon hakemusten ja lomakkeiden täyttäminen. Sekä jatkuva valitusten tekeminen virheellisistä päätöksistä.
20 vuotta olen saanut taistella jokaisesta läheiseni oikeudesta, milloin mihinkin etuuteen, ja vasta valittamalla on hänelle kuuluva etuus tipahtanut. Kela hävinnyt kuus nolla. Hikistä hommaa eikä kyyneliltä ole säästytty.
Te, jotka olette myös Kelan kanssa naimisissa, tiedätte tarkkaan mistä puhun.
Minusta asiakkaalle pitäisi maksaa myös korvausta työajan menetyksestä, jos joutuu valittamisen kautta vaatimaan oikeutta etuuteen ja voittaa käsittelyn. Saisin aika muhkean tilin.
Kokemukseni on, että Kela hylkää aina automaattisesti ensimmäisen hakemuksen – ehkä kokeillakseen. Aikaa ja rahaa palaa myös yhteiskunnalta.
Järkeistämällä prosesseja saadaan aikaan tehokkuutta ja laatua. Tästä tulleet säästöt voidaankin sitten osoittaa vaikka vanhustenhoitoon.
Perustulo vähentää byrokratiaa ja keventäisi muun muassa Kelan virkailijoiden työtaakkaa. Tämä osaltaan voi helpottaa myös sijaisten saantia hoitoalalle.
Perusasiat kuntoon perustulolla!

Mia Patanen (vas)
Eduskuntavaaliehdokas
Hamina

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...