0

Luvassa sellon soinnin juhlaa Miehikkälän kirkossa

Kaksi maamme klassisen musiikin eturivin taiteilijaa konsertoivat sunnuntaina 3. maaliskuuta kello 15 Miehikkälän kirkossa.
Sellotaiteilija Hannu Kiiskin ja pianotaiteilija Risto Laurialan yhteistyö on kestänyt jo monta vuosikymmentä. Miehikkälän konsertissa kuullaan klassisen ohjelmiston lisäksi myös kaikille tuttuja suosikkisävelmiä.
Hannu Kiiski on kutsunut ohjelman avausnumeroon mukaan oppilaansa, 15-vuotiaan kotkalaisen Maria Morfin Venäläisen. Konsertin nimenä on ”Anna mulle mahdollisuus”. Nimi viittaa tämän vuoden Yhteisvastuukeräykseen, johon konsertin vapaaehtoiset ohjelmamaksut ohjataan.

Hannu Kiiski tunnetaan eturivin sellistinä, sellopedagogina ja festivaalien johtajana. Kiiskin perustama kuuden sellistin muodostama kokoonpano Total Cello Ensemble tunnetaan klassisen musiikin rajoja rikkovana yhtyeenä, jonka riveissä soittavat muun muassa Kaakon Kamarimusiikin konserteistakin tutut Tuomas Ylinen, Tomas Nuñez-Garcés ja Samuli Peltonen.
Sellosekstetiltä luonnistuvat niin ylimaallisen kaunis klassinen musiikki kuin starttaavat Formulat ja ohi lentävän hanhiparven äänetkin.
– Selloon mahtuukin koko elämä. Siinä soivat myös miehen ja naisen kaikki äänialat, kertoo Kiiski.

Pedagogin uraa Sibelius-Akatemiassa Hannu Kiiskille on kertynyt jo vuodesta 1977. Kiiski muistelee, miten 1990-luvun alussa hänen selloluokalleen sattui joukko ”poikkeuksellisen hyviä tyyppejä”, joiden kanssa hän alkoi yhdistellä klassiseen musiikkiin muita musiikkityylejä.
Osa tästä porukasta perusti myöhemmin maailmankuulun rock-musiikkia selloilla revittelevän Apocalyptica-yhtyeen.
Kiiski on todennut, että hänen tavoitteenaan sellistinä on koskettaa, lohduttaa ja rikkoa ihmisten yksinäisyys. Musiikissa on kysymys jakamisesta, osallisuudesta ja yhteydestä.
– Kun kaikki näkyvä tavara ympärillämme katoaa, elämykset jäävät loppuun saakka. Kuultuaan laadukasta musiikkia ihminen muuttuu, eikä ole koskaan enää aivan entisellään, sanoo Hannu Kiiski.

Pianotaitelija Risto Lauriala nousi suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Maj-Lind pianokilpailun vuonna 1970. Tämän jälkeen hän on esiintynyt orkestereiden solistina, kamarimuusikkona ja lied-pianistina ympäri maailmaa.
Hän on tehnyt lukuisia levytyksiä, jotka ovat saaneet erinomaisia arvosteluja arvostetuissa musiikkijulkaisuissa.
Miehikkälän kirkon konserttia ovat olleet mahdollistamassa Haminan seurakunnan musiikkityö, Miehikkälän kappeliseurakunta, Miehikkälän Osuuspankki ja Miehikkälän kunta.
Konsertin jälkeen Miehikkälän kirkkokuoro ry:n miehet tarjoavat konserttiyleisölle kahvit.

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä