0

Pääkirjoitus: Omavastuu kasvoi paloturvallisuudessa

Jokaisen kiinteistönomistajan tai -haltijan tulee nyt itse keskittyä entistä enemmän paloturvallisuusasioihin, koska koko maassa on nyt käytössä omavalvontajärjestelmä. Kymenlaakson pelastuslaitos on lähettänyt pientalojen asukkaille lomakkeen, joka tulee palauttaa täytettynä pelastuslaitokselle.
Omavalvontalomakkeen tarkoituksena on herättää ihmisiä huomaamaan paloturvallisuuteen liittyvät asiat omassa kodissaan ja erityisesti niihin liittyvät puutteet. Kysymys ei ole ihmisten kiusaamisesta, vaan siitä yksinkertaisesta tiedosta, että valtaosa palokuolemista tapahtuu kodeissa.
Tärkeimpiä paloturvallisuuden kannalta olevia kysymyksiä ovat palovaroittimien sijainti ja toimivuus, pakoreittien suunnittelu, alkusammutuskaluston hankkiminen ja nuohous. Nämä kaikki ovat aivan tavallisia asioita, joihin valitettavasti kodeissa ei kuitenkaan lähimainkaan aina kiinnitetä riittävästi huomiota.
Toimiva palovaroitin tulee olla jokaisessa asunnossa ja useampikerroksisessa rakennuksessa myös jokaisessa kerroksessa. Palovaroitin on asukkaan vastuulla, onpa kysymyksessä omistus- tai vuokra-asunto.
Tänä vuonna nuohousjärjestelmä kokee ison muutoksen, kun perinteiset piirinuohoojat siirtyvät historiaan ja nuohous on vapautettu kilpailulle. Sen suorittajan pitää edelleen olla ammattilainen, mutta nyt nuohouksen tilaaminen jää kokonaan asukkaan hoidettavaksi. Vakituisessa asunnossa nuohous on tehtävä kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa kerran kolmessa vuodessa. Nuohoojan käynnistä kertovat kuitit on syytä säilyttää. Kuitit ovat ainoa tosite paloviranomaisille siitä, että asiat on hoidettu määräysten mukaisesti.

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...