0

Pääkirjoitus: Villisikoja ei olekaan oletetusti

Luonnonvarakeskuksen (Luke) maanantaina julkistaman kanta-arvion mukaan Suomessa on enintään 2 650 villisikaa. Vuosi sitten arvion yläpääksi heitettiin 5 450 yksilöä. Virolahdella ja muualla Kaakonkulmalla metsästäjät ovat jo pitkään epäilleet kanta-arvioiden oikeellisuutta – eivätkä näköjään syyttä.
Villisika on tällä hetkellä riistaeläimistä seuratuin afrikkalaisen sikaruton takia. Taudin leviämistä Suomeen itärajan takaa tai muualta Euroopasta pelätään, koska se tarttuu suhteellisen helposti tuotantosikoihin. Euroopassa monissa maissa sikatuotantoa on tästä syystä jouduttu rajoittamaan ja monin paikoin se on ajettu kokonaan alas. Kysymys on taloudellisesti erittäin merkittävästä asiasta.
Siitä syystä myös villisian kanta-arvioiden olisi syytä olla mahdollisimman hyvin kohdallaan. Luke myönsi maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa mahdollisuuden omaan virheeseen aiemmissa arvioissaan: ”Lisäksi on mahdollista, että edellisen vuoden kanta-arvio on yliarvio.”
Kanta-arvion oikeellisuudella on suora vaikutus siihen, kuinka villisikaan ja sen mahdollisesti aiheuttamaan vahinkoon suhtaudutaan. Jos puhutaan noin 5 500 yksilöstä, kysymys on ihan eri asiasta kuin nyt arvion alapäänä esitetty 1 500 sikaa. Kysymys on nimenomaan sian lisääntymisestä. Populaatio kasvaa sitä nopeammin mitä suurempi kanta meillä on.
Kaakonkulmalla metsästäjät ovat jo pitkään puhuneet siitä, ettei sikoja todellisuudessa ole niin paljon kuin viralliset arviot ovat esittäneet. Taas kerran voidaan sanoa, että metsästäjillä on se ensikäden tieto, kun puhutaan riistaeläinten määristä.
Sikaruton torjuminen on tärkeää, mutta siihen vaikuttaa moni muukin asia kuin villisikojen määrä.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko politiikan käänteet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä