0

Mielipide: Ikääntyneiden monimuotoinen asuminen

Sekä Lapinjärvellä että Karjalohjalla on lähetty luomaan uudentyyppisiä ikääntyneiden asuntoalueita / asumismuotoja. Lähtökohtana se, että kodit rakennetaan ikääntyneiden tarpeista käsin: liikkuminen esteetöntä, kalusteet edesauttavat arkisia toimintoja niin keittiössä kuin wc- ja pesutiloissa, olohuonetta unohtamatta. Tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä, yhteistä tekemistä ja ”kaveriapua”.
Hollannissa puolestaan on rakennettu kokonaisia ikääntyneiden ”kyliä”, joissa on kaikki tarpeelliset palvelut turvallisesti omalla suojatulla alueella. Mallissa on lähdetty siitä, että ikääntynyt henkilö saa asua kodinomaisesti mahdollisimman pitkään turvallisissa, monipuolisia palveluja tarjoavissa kylissä.
Kylästä löytyvät niin kaupat, ravintolat kuin elokuvateatteri, jotka edesauttavat ikääntyneen omatoimisuutta. Hän pääsee itsenäisesti kauppaan, voi istua ravintolassa hyvällä illallisella ja piipahtaa elokuvissa nauttimassa monipuolisesta elokuvatarjonnasta – kulttuurilla kun eri muodoissaan on äärettömän suuri merkitys henkiselle hyvinvoinnillemme.
Kylän työntekijät, olipa hän sitten kaupan kassa tai ravintolan tarjoilija, ovat kaikki koulutettuja hoitoalan ammattilaisia, jotka eri tavoin avustavat ja edesauttavat asukkaiden selviytymistään arkisista asioista. Saan siis hoitaa arkisia asioitani turvallisessa kylässä hoitajien jatkuvan huolenpidon alla – ei hullumpi kuva ”vanhainkodista”.
Koska ikäännymme vauhdilla ja erilaiset muistisairaudet koskettavat entistä useampia, meidän tulisi ottaa Hollannista mallia ja luoda omat ikääntyneiden kylät / korttelit virikkeellistä ja turvallista asumista varten. Näissä kylissä jopa kaikenikäiset ihmiset voivat asua yhdessä ja auttaa toisiaan, jolloin yksinäisyys ja sen tuomat ongelmat vähenevät. Yhä useampi ikääntynyt kun asuu tulevaisuudessa yksin.

Pirkko Parjanen
kansanedustaja ehdokas (kd.)
Hamina

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä