0

Pääkirjoitus: Aina ei tarvitse olla kivaa

Lasten ja nuorten on kohdattava myös epäonnistumisia ja rajojen asettamista, jotta näistä kasvaa tasapainoisia ja hyvän itsetunnon omaavia aikuisia. Näin voidaan kiteytetysti esittää lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen viimeviikkoisen luennon sisältö, jonka hän piti Virolahdella.
Sinkkonen toi esille persoonalliseen tapaansa monia sellaisia asioita, joista on viime vuosina kirjoitettu ja puhuttu paljon. Yksi tärkeimmistä on rajojen asettaminen. Hänen mielestä nykypäivän suuri ongelma ovatkin rajattomat lapset, joiden vanhemmat eivät vaadi lapsiaan tekemään mitään epämukavaa.
Tämä johtaa siihen, että lapset eivät opi sietämään epämukavuutta eivätkä arvostelua. Sinkkosen mukaan juuri tämä seikka erottaa vanhemmat ja nuoremmat ikäluokat toisistaan. Hän muistutti, että kun ennen vanhaan saunaan piti kantaa vedet ja puut, se ei ollut mikään keskustelun aihe, vaan se piti vain tehdä.
Sinkkonen puhui hyvän itsetunnon kehittymisestä. Se on monille, erityisesti nuoruusvuosiaan eläville, erittäin tärkeä asia. Hän ei suinkaan sanonut, että rajat ovat ainoa siihen vaikuttava asia, vaan päinvastoin, yhä edelleen tarvitaan myös rakkautta, turvallisuutta, onnistumisen tunteita ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksia. Aina kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla kivaa.
Jari Sinkkonen on tunnettu puhuja ja alansa arvostetuimpia asiantuntijoita. Se ei ole ihme, sillä hän osaa tuoda arkipäivän kielellä esille sellaista, mitä monet muut lääkärit tai lastenlääkärit, perhetyötä tekevät ja lasten ja nuorten psykiatrian parissa työskentelevät eivät osaa tehdä. Sinkkosta kannattaa kuunnella ja ottaa samalla opiksi.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä