0

Lukijoilta: Lisää tunnettuja virolahtelaisia

Esitin Kaakonkulmassa (KK 15.11.2018) listan tunnetuista virolahtelaisista ja ihmettelyni siitä, että Virolahti on ainoa paikkakunta, jolla ei tätä listaa kuntaesittelyn lopussa ole.
Tarkasteltuani vielä lisää ”Personer från Vederlax” -sivustoa mielestäni listalle voisi lisätä kolme henkilöä: Paavo Raussi, urkuri, pianisti, urkutaiteilija ja professori, sekä kaksi Ala-Urpalan hovin isäntää Berendt (Bert) Mellin ja hänen poikansa Jurgen Mellin.
Bert Mellin syntyi Sauvossa 21.11.1608. Hän oli ruotsalainen kreivi, eversti ja hallintomies, jolle kuningatar Kristiina lahjoitti Karjalasta viitisenkymmentä tilaa, joista hän valitsi herraskartanokseen Länsi-Karjalasta Virolahdelta Ala-Urpalan hovin.
Hän toimi ensin sotilastehtävissä Ruotsi-Suomen alueella, muun muassa Ruotsin Pommerissa. Myöhemmin, lähes kuolemaansa 26.2.1690 saakka, hän toimi Inkerin ja Käkisalmen läänin maaherrana. Hän kuoli Ala-Urpalassa ja on haudattu Viipurin tuomiokirkkoon.
Hänen kolmas ja viimeinen vaimonsa Anna Schulman on haudattu Virolahden hautausmaalle.

Jurgen Mellin, saksalaisittain Jurgen Graf von Mellin syntyi Ala-Urpalassa 2.11.1633. Hän oli ruotsalainen ja saksalainen kreivi ja ruotsalainen sotamarsalkka (fältmarskalk), Wismarin kuvernööri, Bremen-Verden ja ruotsalaisen Pommerin kenraalikuvernööri sekä Greifswaldin yliopiston kansleri.
Hän kuoli 13.1.1713 ja haudattiin Stettiniin (puolaksi Szczecin)
Stralsundin ja Stettinin kaupunkien kustantamassa 6 000 taalerin kupariarkussa.
30-vuotisen sodan jälkeen 1630–1815 Etu-Pommeri oli Ruotsin hallinnassa. Tänä päivänä se kuuluu Saksalle ja Taka-Pommeri Puolalle.
Greifswald on vajaan 60 000 asukkaan yliopisto- ja hansakaupunki (Universität und Hansestadt) entisen DDR:n alueella. Yliopistossa, joka on perustettu 1456, opiskelee nykyään noin 12 000 opiskelijaa. Se on ollut suosittu suomalaisten, etenkin lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa (kotkalainen Pentti Tiusanen). Siellä opetetaan myös suomen kieltä.
Yliopisto on erittäin tuttu myös luokkatoverilleni professori Yrjö Varpiolle, siitä hän uusimmassa kirjassaan värikkäästi kertookin.
Ja kuuluisa Nord stream -kaasuputki nousee siellä maihin.

Vaikka Bert ja Jurgen Mellin niminä eivät meille nykyihmisille sano juuri mitään, mielestäni Virolahden pitkä historia vuodesta 1336 oikeuttaa esittelemään vanhemmankin ajan suurmiehiä.
Suomesta tuskin löytyy toista pitäjää, jossa on syntynyt kaksi kenraalia ja yksi sotamarsalkka. Lähelle pääsee Masku, joka on todennäköisesti Suomen vanhin itsenäinen kunta vuodelta 1234. Siellä on syntynyt ruotsalainen sotamarsalkka Jesper Kruus af Edeby (1577–1622) ja Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim. Hän syntyi Askaisissa, joka vuonna 2009 liitettiin Maskun kuntaan.
Wikipediassa Bert ja Jurgen Mellinin elämänkerrat ovat ruotsin, saksan ja viron kielillä. Jurgen Mellinin lyhyt genegologia ja ylioppilasmatrikkeli 1640–1852 löytyy suomeksi. Suosittelen näiden kielten taitajia tutustumaan sivustoihin, molemmilla kreiveillä on ollut huikea elämä.
Nimilistani on pitkä, mutta mielestäni kaikki ovat paikkansa ansainneet, sehän on osoitus pienen pitäjän ”suuruudesta”. Jos listaa ei jostakin syystä haluta lisätä Virolahti-sivustoon, niin mielelläni kuulisin siihen syyn. Miehikkälän sivustolla tämä lista on, mutta Yrjö Varpio sieltä yhä puuttuu.

Talvisin terveisin
Kyösti Rainio
Hamina

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...