0

Pääkirjoitus: Pieni syntyvyys suuri huoli

Tilastokeskuksen ennakkotiedot kertovat, että Kaakon kaksikon kunnissa kummassakin oli viime vuoden lopussa viitisenkymmentä asukasta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin syy väkiluvun alenemiseen on syntyvyyden vähäisyys. Kuolleisuus on huomattavasti sitä suurempaa. Myös muuttotappio selittää osan tilastoista.
Virolahdella syntyi viime vuonna 16 ja Miehikkälässä 6 lasta. Yhteensä siis puhutaan suurinpiirtein yhdestä koululuokallisesta uusia kuntalaisia. Samaan aikaan poistuvuus on paljon suurempaa. Kuolleisuus on väestön ikääntymisen johdosta suuri ja myös poismuutto verottaa sekin asukaslukua.
Syntyvyyden pienuudesta on puhuttu viime aikoina paljon. Se ei ole vain Kaakonkulman ongelma, vaan sama kehitys on näkyvissä muissa naapurimaakunnissa ja koko maassakin. Pienestä syntyvyydestä on tullut suuri huolenaihe.
Eikä syyttä. Tilastokeskuksen mukaan kokonaishedelmällisyysluku, joka kertoo siitä kuinka monta lasta naiset aikovat synnyttää keskimäärin elinaikanaan, on suorastaan romahtanut tällä vuosikymmenellä koko maassa. Luku oli vielä vuonna 2010 1,87, mutta viime vuoden lopussa se oli enää 1,40.
Onkin oletettavissa, että esimerkiksi täällä Kaakonkulmalla väkiluvun väheneminen tulee tapahtumaan jossain määrin nopeammin kuin virallisia tilastoja ja ennusteita laativa Tilastokeskus antaa ymmärtää.
Tilastokeskuksen arvioiden mukaan Virolahdella olisi vuonna 2025 vielä 3 215 asukasta ja Miehikkälässä 1 891. Skenaario saattaa pahimmassa tapauksessa olla jotakin aivan muuta. Muun muassa Virolahdelle on karuimmissa arvioissa povattu reilun 2 500 asukkaan väkimäärää tuona ajankohtana.

Viikon kysymys

Pakastatko mansikoita talven varalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...