0

Pääkirjoitus: Veroennusteet pettivät kunnat

Kaikkiaan noin 200 kuntaa joutui viime vuonna Kuntaliiton pieleen menneiden veroennusteiden uhriksi. Näiden kuntien joukossa olivat myös Virolahti ja Miehikkälä, joiden talousarviot ovat nojautuneet juuri näihin ennusteisiin. Tämä oli suurin syy, miksi positiiviseksi arvioiduista tilinpäätöksistä tuli kummassakin kunnassa nyt alijäämäisiä.
Etenkin pienemmät kunnat ovat nojautuneet verotulolaskelmissaan Kuntaliiton asiantuntijoiden esittämiin arvioihin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, ettei pikkukunnilla ole varaa, eikä ole tarkoituksenmukaista, ostaa tällaisia palveluja isolla rahalla jostakin muualta. Suurissa kaupungeissa tilanne voi olla toinen, koska niiden taloushallinnoissa työskentelee usein tällaisia laskelmia tekeviä henkilöitä omastakin takaa.
Viime vuonna tämä aikaisemmin hyväksi havaittu apu kuitenkin petti pahemman kerran. Kuntaliiton arviot verotulokertymistä heittivät niin sanotusti häränpyllyä. Miksi näin tapahtui, johtui ilmeisesti ainakin pääosin siitä, että kilpailukykysopimuksen vaikutukset arvioitiin pahasti metsään.
Kuntiin tieto vääristä verotuloennakoista saapui elokuun tietämissä, joten budjetteja korjaavia liikkeitä oli enää mahdotonta tehdä niin, että talousarvioita olisi saatu kokonaan tasapainoon. Tämä on monessa kunnassa aiheuttanut paljon harmia ja päänvaivaa.
Nyt sitten me kuntalaiset saamme kuulla toinen toistaan huonommista tuloksista, joilla on vaikutusta myös tulevaisuuteen. Ja ettei näin pääsisi tapahtumaan uudelleen, kuntien on syytä perätä Kuntaliitolta selvityksiä ja korjaavia toimenpiteitä.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Veroennusteet pettivät kunnat

  • 31.3.2019 at 11:02
    Permalink

    Kuntaliitto ei ehkä ottanut huomioon Sipilän pakkotyöllistämistä ilmaiseksi? Siitä ei verotuloja tullut.
    Vaan rahat valuivat pakkotyöllistämis paikkoihin.Ilmaisen työn myötä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...