0

Mielipide: Nuorten vakituinen työllistyminen

Nuorisotyöttömyys on asia, joka vaikuttaa paljon laajemmalle yhteiskunnassa kuin äkkiseltään tulee ajatelleeksi: Viimeaikoina on peräänkuulutettu suomen väestön ikärakenteen vanhenemista, ja mietitty keinoja sen korjaamiseksi. Nuoret suomalaiset jotka perustavat perheitä ja hankkivat uusia lapsia, tarvitsevat rakentaakseen elämäänsä vakituiset tulot. Pätkätöillä ei tätä vakuutta saa.
Nuorten työttömyys on ollut korkeaa pitkän aikaa, kestävää kehitys syntyy kun työmarkkinoita aletaan kehittämään siten että nuorten vakituinen työllistyminen olisi oma kohteensa.
Samaan aikaan kun osa nuorista jää vaille vakituista työtä koulusta päästyään, on julkisen sektorin puolella työvoimapulaa, maassa olisi noin 150 000 ihmiselle vakituista työtä olemassa esimerkiksi terveyspalveluissa, ravitsemusalalla,puhtaanapidossa ja teknisessä työssä.
Työelämän korjaukset voitaisiin aloittaa luomalla työttömyysturvajärjestelmän rinnalle työllistymisturva-järjestelmä, jossa työtön saa valita vaihtoehdoksi omalla työttömyysrahallaan töihin menon siten, että hänen työttömyyskorvauksena yhdistettynä kaikkiin tukiin muutetaan peruspalkaksi, verotus lasketaan alhaiseksi ja päälle voi tehdä omaa keikkaa sitäkin alhaisella lähtöverotuksella, ja kuntaan avataan henkilön haluamalle alalle ja työpaikkaan aluksi esimerkiksi 4–5-tuntinen virka esimerkiksi terveyspalveluihin, jossa työskentelee vakituisen 8-tuntisen työvoiman apuna.
Tämä työvoima olisi lakisääteisesti sellainen, ettei se korvaa jo olemassaolevaa kunnan vakituista työvoimaa vaan toimii sen apuna. Näin työttömyysvaroja saataisiin kohdennettua hyötykäyttöön, nuoret pääsisivät aloittamaan työelämän koulun jälkeen joustavasti, peruspalvelut saataisiin uudestaan paremmin toimimaan ja väsyneet kuntiemme laitosten puurtajat saisivat työtaakkaansa helpotusta aputyövoimana.Myös ulkomaanvelkaa ei tarvitsisi enää ottaa samaan malliin, kun työttömyysvarat olisivat suoraan hyötykäytössä.
Samassa nipussa asia kanssa on myös viimepäivien suuri keskustelu vanhusten hoidon heikosta tilasta: Kun saisimme nuoria uusia energisiä hoitajia tekemään sosiaali- ja sairaanhoitotyötä alalla, tulisi tässäkin asiassa edistystä.
Työmarkkinat on pakko saada kehittämistyön alle 2020-luvulla:
Työvoimapula ja peruspalveluitten takkuaminen sattuvat samaan aikaan väestön ikärakenteen vanhetessa.

Martti J. Nykänen (ipu)
kansanedustajaehdokas
Kotka

Viikon kysymys

Sienestätkö?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä