0

Mielipide: Perustehtävä hukassa

Mitä varten niitä sairaaloita on, jos sinne ei mahdu hoitoa tarvitsevia potilaita? Missä apua tarvitsevia ihmisiä sitten hoidetaan? Onko osastoja suljettu sen takia, että voidaan vähentää henkilökuntaa ja alittaa hoitajamitoitukset?
Ei kai nyt kukaan potilaista välittävä ja inhimillinen sairaalanjohtaja ja johtoryhmä sentään tietoisesti tälläistä päätöstä tekisi ja silti samalla vakuuttelisi ihmisille, että parasta mahdollista hoitoa on saatavana?
Jättäen mahdollisesti kuitenkin kertomatta, että vain entistä pienemmillä resursseilla ja tuurista on kiinni hoidon laatu.
Mutta se ei haittaa, koska ihmiset eivät tiedä mihin voivat asiasta valittaa tai ovat liian sairaita ja voimat eivät riitä valittamiseen.

Käytävillä makuuttaminen on arkipäivää, niin eikö silloin todellisten tarvittavien vuodepaikkojen määrä olisi helposti laskettavissa?
Onko jatkuva ylipaikoilla makuuttaminen ok Avin ja Valviran mielestä? Vai ovatko edes heränneet asiaa valvomaan?
Potilaspaikkojen määrä sairaalassa on vähentynyt Kymenlaaksossa alle kahdessa vuodessa yli 100 paikalla. Onko sairaalan vuodepaikkamäärä minkälaisissa mittasuhteissa asukasmäärään?
Vai onko meistä tullut yksinkertaisesti vain terveempiä vai onko sairaala on ennen ollut ylimitoitettu? Vaikea uskoa viimeistä.

Hoitohenkilöstö tehnyt monta kuukautta työtä jaksamisen äärirajoilla ja alimiehityksellä, jolloin muun muassa käsihygieniasta ei pystytä pitämään riittävästi huolta ja tartunnat pääsevät entistä herkemmin leviämään.
Tämä on juuri sellaista typerää, osaamatonta, välinpitämätöntä kustannussäästöjen hakemista, joka todellisuudessa lisää kustannuksia ja heikentää potilasturvallisuutta merkittävästi.
Pääasia, että Kymsoten laskutus pelaa.
Ai, niin ei pelannut sekään eikä potilastietojärjestelmä, vaikka siihen uuteen tietojärjestelmään valtio investoi 90 miljoonaa.
Rahat ei kuitenkaan riittäneet huomioimaan lisähenkilökunnan tarvetta, kun uutta ohjelmistoa otetaan käyttöön. Uuden oppiminenhan menee helposti siinä potilaiden hoitamisen sivussa.
Yhdet norot sinne tänne.

Olisiko aika alkaa keskittyä perusasioiden kuntoon laittamiseen?
Aloitetaan vaikka siitä, että vuodepaikkojen ja hoitohenkilöstön määrä saadaan vastaamaan todellista tarvetta – jos nimittäin sairaalat on olemassa sen takia, että siellä ihmiset saisivat tarvittaessa hoitoa?
Seuraavaksi välittömänä toimenpiteenä pitää rakentaa potilasasiamiehen työhuone sairaalan ulko-oven viereen ja huolehtia, että hän on potilaiden ja henkilöstön käytettävissä 24/7.
Emme voi odottaa muutosta tapahtuvaksi, ennen kuin potilasturvallisuuden valvonta on riittävällä – edes kohtuullisella tasolla.
Nyt sitä ei käytännössä juurikaan ole tai pysyy ainakin kiitettävästi piilossa. Toisin kun noro.

Mia Patanen (vas)
eduskuntavaaliehdokas
Hamina

Viikon kysymys

Sienestätkö?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä